Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Lärare mot strömmen

18 sep , 2012, 10.35 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Unga idealistiska lärarinnor är bekanta i en viss typ av berättelser, och i den tredelade BBC-serien South Riding från 2011 möter vi henne igen, gestaltad av den BAFTA-belönade skådespelerskan Anna Maxwell Martin (Bleak House, Poppy Shakespeare). Förlaga till serien visar sig också vara en roman från 1936 av Winifred Holtby (1898–1935).

Handlingen kretsar kring Sarah Burton som under depressionsåren på 1930-talet återvänder från London till sin hemby, fiktiva South Riding i Yorkshire, för att bli rektor på en flickskola. Hon är den moderna kvinnan, med moderna idéer om social jämlikhet och vikten av utbildning för flickor. Hon röker ogenerat offentligt och är självfallet rödhårig. Hon är envis och temperamentsfull men bär på en stor sorg efter fästmannen som stupade i första världskriget. Hon anser att det finns mer i livet för en flicka än att bli mor och hustru. Och hon vill genom utbildning hjälpa flickorna från slumkvarteren ur deras fattigdom.

Hennes ”socialistiska” idéer möter förstås på motstånd i den konservativa småstaden, där det råder dubbelmoral och myglas i kulisserna. Sin största motståndare verkar Sarah möta i den konservative bonden och tillika medlemman i skolrådet Robert Carne (David Morrissey, Captain Correlli’s Mandolin, Sense and Sensibility, Five Days). Vi anar snabbt att kärlek än en gång börjar med bråk. Robert uppfostrar sin dotter, tillika Sarahs elev, ensam. Hustrun är inlåst på mentalsjukhus, vilket i dylika berättelser brukar betyda att kärleken är så gott som omöjlig. Man tror sig med andra ord veta vad man kommer att få, och det är det som är problemet med den här serien.

Diarmuid Lawrence har regisserat och för manus står Andrew Davies, som i ett halvtsekel dramatiserat en rad kända brittiska romaner för tv, förutom klassiker av Charles Dickens och Jane Austen också modernare verk av Alan Hollinghurst och Sarah Waters.

Eldsjälen sänds i TV1 tisdagar kl. 21.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.