Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Djupet under ytan

24 sep , 2012, 17.15 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Fängelsedomar, cancer, missfall, krig, dödsfall, mobbning, droger, ensamhet, blyghet och övervikt. Det är skärseldar som kvinnorna som medverkar i den nya realityserien Tuhkimotarinoita gått igenom – och kommit ut på den andra sidan som starkare och lyckligare människor. Nu är det bara ytan som behöver finslipas, så är livet perfekt, verkar tanken vara i programmet. Och hjälp med detta ger stylisten Outi Broux.

Vi har alltså att göra med en snällreality där man vill väl och skämmer bort snarare än konkurrerar och kränker. Det är fråga om damtidningskonceptet omsatt till reality-tv – livsstilspsykologi med lycklig utgång samsas med tips om hur man förbättrar sin yta och vågar mer. ”Damtidning” är ett förklenande begrepp, och visst handlar det om enkla lösningar och så kallade ytligheter – men lite oförarglig förströelse har man väl rätt att unna sig ibland utan att dömas för hårt?

Styrkan i Tuhkimotarinoita är de medverkandes livsberättelser, utséende- och skämma bort-fluffet är en bieffekt, och i och för sig en rätt trevlig sådan. För trots allt dessa kvinnor varit med om är detta i slutändan ändå feelgood. Det svåra ligger bakom dem, de har borstat askan av sig och gått vidare, det finns hopp.

I första avsnittet träffar vi klassläraren Piia i Tammerfors som drabbades av bröstcancer 2008. Hon berättar om hur det var att förlora sin hälsa. När det var som värst trodde hon att hon skulle dö. I dag kan hon förstå varför vissa människor väljer att avsluta sina liv. För Piia har utseendet alltid varit viktigt, och Outi Broux tar henne på ansiktsbehandling, till frisören och på klädprovning. Som avslutning får den modellånga 38-åringen gå en visning för designern Jukka Rintala. Programmet lyckas inte bara överraska sin huvudperson, utan också tittaren.

Nästa avsnitt handlar om den 49-åriga pastorsfrun Sirpa i Ekenäs, som för tio år sedan var en hemös knarkare.

Askungesagor sänds i TV2 måndagar kl. 21.00, repris fredagar kl. 15.10 och söndagar kl. 11.20.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.