Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Underhållning,Ungdomsserie

Magnus och Petskis nya

26 sep , 2012, 16.57 Malin Slotte

 

Roliga killar kommer ofta i par, och en finlandssvensk motsvarighet på detta fenomen är Magnus och Petski, kända för att i lättsam anda pröva på olika yrken på tv. Efter många säsonger verkar yrkena nu ha sinat och det är dags för Magnus Silfvenius och Peter Westerholm att pröva en ny idé, i samma lättsamma anda men med ett nytt upplägg.

I Magnus och Petskis sanning är de på jakt efter sanningen, varken mer eller mindre, ur hästens egen mun. Killarna är fortfarande lekfulla men ämnena är allvarliga, något som inte nödvändigtvis behöver vara en mottsättning i sig, men som definitivt inte innebär att de gör det enklare för sig.

Första avsnittet handlar om fetma, senare tar de sig an ämnen som pengar, porr och döden. Tankarna går till FST:s kritikerrosade ungdomsprogram gogo och dess varianter, och varför inte också Fredrik Lindströms och Henrik Schyfferts infotainmentserier i SVT.

Men jämförelsen slutar där. För där de senare i synnerhet, och även FST:s program under sina glansdagar, var välgjorda och påkostade satsningar sätter det här programmet ribban betydligt lägre, både visuellt och intellektuellt. I Magnus och Petskis förra serie där de testade yrken kändes naiviteten som ett medvetet stilgrepp och blev ett naturligt humoristiskt tilltal till en yngre målgrupp.

Visst är killarna fortfarande sympatiska med en bra personkemi, men när ämnena blivit allvarliga och vuxnare men tilltalet är detsamma verkar det inte funka lika bra. Åtminstone att döma av premiärprogrammet som handlar om fetma lyckas man inte belysa och ge nya infallsvinklar på sitt ämne. I stället blir konklusionerna självklarheter i stil med att fetma är ens ensak och att man inte ska ropa saker efter människor med övervikt. Att Magnus Silfvenius klär sig i fetdräkt (som han inte ser särskilt fet ut i) och beger sig ut på stan för att se om folk stirrar är mer komik än ett lyckat och särskilt givande experiment.

Magnus och Petskis sanning sänds i Yle Fem onsdagar kl. 20.00, repris lördagar kl. 14.25.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.