Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

En arg man

29 sep , 2012, 16.31 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Winnebago Man är ett av Youtubes många kultfenomen. Det är fråga om bortklippta scener från reklamfilminspelningar där Jack Rebney ska sälja husbilar men stakar sig och glömmer sina repliker, svär och blir förbannad. Dessa utbrott har funnit sin väg till Youtube och roat miljontals tittare.

Dokumentären Winnebago Man från 2009 av regissören Ben Steinbauer är den inledande delen av kvällens temapaket om arga män. I dokumentären spårar Steinbauer upp Jack Rebney för att ta reda på hur han förhåller sig till filmerna och berömmelsen. Det visar sig att filmerna spridits helt utan Rebneys medverkan, och att han inte är förtjust över uppmärksamheten.

Steinbauer går in för att försöka förstå sin huvudperson, men vill också genom sin dokumentär ge honom upprättelse. Men vägen dit, eller till den färdiga långfilmsdokumentären, visar sig vara lång. Egentligen är detta en metadokumentär om tillblivelsen och svårigheten att göra dokumentären. Den redovisar för varje led i researcharbetet kring att spåra upp Rebney, första mötet där Rebney förefaller vara en mysgubbe helt olik den man som härjar i klippen och hur relationen sedan utvecklar sig.

Jack Rebney är ingen lätt person att ha att göra med, han är fortfarande minst lika förbannad som när han spelade in reklamfilmerna och dokumentärmakaren får smaka på hans misstänksamhet. Visst kan man förstå Rebneys – offentligheten har hittills bara gett honom dåligt rykte, och förstår gör också Steinbauer. Rebneys ilska riktar sig inte enbart mot filmerna på nätet, han är förbannad av rent politiska skäl över tillståndet i USA, med Dick Cheney som främsta syndabock. Ändå avvisar dokumentären honom inte som en simpel aggressiv dåre. Bakom ilskan döljer sig en välformulerad man med skarp hjärna.

Temapaketet avslutas med Sidney Lumets filmsatir Network från 1976 om en nyhetsuppläsare som blir folkets favorit och profet genom sina originella tal.

Världens argaste internetkändis sänds i Yle Teema i kväll lördag kl. 21.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.