Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie,Kriminalserie

Polisen och moralen

1 okt , 2012, 17.27 Malin Slotte

 

Polisserien är en tv-genre som sällan erbjuder något utanför sina konventioner. Men att det visst går att gå utanför det färdiga formatet och skapa något eget – som dessutom fungerar och är intressant – visar Treans nya Roba.

Det här är inte en polisserie där man tar sig an ett fall i veckan som sedan klaras upp med sedvanligt pangpang och biljakt. Roba är en dramaserie i polismiljö som är fokuserad på arbetsplatsdynamik och polisyrkets etik som ofta krockar med vardagens praktik.

Serien skildrar vardagslunken på en fiktiv polisstation i Helsingfors, och inte alls i särskilt smickrande ljus. Det skulle inte förvåna om seriens sätt att framställa poliser kommer att väcka diskussion. För inte ökar den förtroendet för ordningsmakten precis. Den tar upp ämnen som sexism och homosexualitet inom polismakten, och inte sällan handlar poliserna utanför sina befogenheter eller uppför sig på annat sätt olämpligt.

Serien inleds med att enheten får en ny chef (Aarni Kivinen), som åtminstone inledningsvis verkar stå för en ny form av öppet ledarskap, inte minst mot medierna, och genast tillrättavisar vardagsrasistiska uttryck hos sina underordnade. Men det dröjer inte länge förrän man som tittare börjar se bristerna i hans ledarskap.

Kari Hietalahti spelar den äldre, luttrade överkonstapeln Arto Mäkelä som tycker att man kan skippa protokollet ifall det förenklar saken, något som hans partner Tom Smeds (Nicke Lignell) har synpunkter på. Något luttrat och till och med resignerat är det också över äldre konstapel Maikki Kurkela (Leena Pöysti) som i första avsnittet ofredas sexuellt av en kollega. Hon hånas för sin känslighet av sin patrulleringsparter, äldre konstapel Jani Sjöberg (Aku Hirviniemi) som varnar henne för att få hela kollegiet mot sig om hon anmäler en kollega. De två första avsnitten fokuserar främst på dessa karaktärer, men totalt följer serien åtta huvudpersoner.

Roba sänds i MTV3 måndagar kl. 21.00, repris i Ava onsdagarr kl. 22.00.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.