Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Alla vilda vänner

6 okt , 2012, 17.54 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Efter att Yle Fem tagit in SVT World på sin kanalplats kan pärlorna dyka upp på de mest märkliga sändningstider i kanalen. Som nattens K special-dokumentär av Lisa Belfrage och Marianne Gustavsson om författaren Birgitta Stenberg, som reser till Carmel i Kalifornien, Paris, Rom och New York för att träffa vänner och kärlekar från sin bohemiska ungdomstid för sextio år sedan.

Det här är en dokumentär som helt bärs upp av sin åttioåriga huvudperson. Birgitta Stenberg formulerar sig sparsmakat i kärnfullt lysande formuleringar och hennes coolhet och gatusmarthet är inget poserande utan en naturlig följd av det liv hon levt. Ett liv där hon uttryckligen gått in för att utsätta sig för saker, för att samla erfarenheter att skriva om. Flera självbiografiska böcker har det också blivit om de kriminella, narkomaner, konstnärer och prostituerade som hon levde med.

Dokumentärens tema är egentligen normen, att medvetet välja ett liv utanför den, dess pris och konsekvenser. Att vägra leva inrutat och bli en av dem som går till sina trista jobb och gifter sig med sina tråkiga bekanta. Att älska både män och kvinnor och experimentera med droger som gör att ”nuet kommer så tätt inpå en”.

Det är en sorts hyllning av det självvalda utanförskapet, eftersom det livet innebär så mycket mera frihet än ett liv innanför normen. En något svartvit uppdelning kan tyckas, för vad vet man hur normaliteten ser ut bakom fasaden, eller hur självvalt ett utanförskap egentligen är. Men det är väl inte det som är poängen, för vem har väl tolkningsföreträde över ett liv om inte personen som levt det.

– Jag får väl erkänna att jag hade velat ha barn, men man får välja i livet, säger Birgitta Stenberg.

Stenberg fann heller inte tryggheten bland sina bohemvänner, utan som fiskarhustru på en liten frireligiös ö på Västkusten. Någon kunde säkert se det som att kapitulera inför normen, för Stenberg var även det en form av utanförskap.

Alla vilda – en dokumentär om Birgitta Stenberg sänds i Yle Fem/SVT World natten till söndagen kl. 1.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.