Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Radio

Kaffepannan är varm

10 okt , 2012, 17.45 Malin Slotte

 

I höst fyller Tongåvan, programmet där lyssnarna kan gratulera släkt och vänner samtidigt som de skänker en slant till välgörande ändamål, 50 år. Det gör det jämte andaktsprogrammen till Radio Vegas äldsta program.

– Tongåvan är fortsättningsvis ett av våra populäraste program. Programmet är superpop och det finns inga tecken på att det blir ändring på det, säger programledaren Camilla Kivivuori.

Anders G Lindqvist (bilden), som var programmets första värd i 14 år, har sin förklaring på populariteten:

– Det är det mest demokratiska programmet, eftersom det är lyssnarna som bestämmer innehållet.

– Journalistiskt är programmet kanske ingen höjdare, garvade musikredaktörer man möter i korridorerna skrattar åt det, men det är det här lyssnarna vill ha. Det är lyssnarnas eget forum där de berättar om milstolpar i sitt liv. Den biten håller jag gärna i, för det är en viktig uppgift, säger Kivivuori som ser likheter mellan Tongåvan och dagstidningarnas familjesida.

Totalt har omkring 25 personer varit värdar genom åren. Efter Lindqvist är det Eva Arrhenius som med sina nio år näst längst hållit i programmet.

När Kivivuori tog över programmet 2008 bytte det namn från En gåva i toner till Tongåvan. Det blev dessutom direktsänt, vilket innebar att lyssnarna kunde börja ringa, sms:a och mejla in sina hälsningar direkt. Det här ledde till att antalet hälsningar sköt i höjden, från ett dussin i varje program, till 100 per sändning. I förlängda specialsändningar kan hälsningarna uppgå till 250. På ett år blir det över 5 000 hälsningar.

Musikaliskt har man gått in för att försöka bredda och föryngra musiken i programmet.

– Det vanligaste önskemålet är ”något med Tommys eller Vikingarna”, säger Kivivuori.

– Det var mycket svensktoppen, Tore Skogman, Lill-Babs och Povel Ramel, och ganska lite inhemska förmågor vilket jag tyckte var synd, minns Lindqvist musikönskemålen på sin tid.

I kväll uppmärksammar Specialonsdag jubileet, med bland annat intervjuer från den träff som hölls förra veckan för tidigare programledare. Själva jubileumssändningen är nu på fredag klockan 19.30.

Specialonsdag sänds i Radio Vega i kväll onsdag kl. 21.10.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.