Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Personporträtt

Tala med sälar

18 okt , 2012, 20.02 Malin Slotte

 

Efter dokumentärer som Riksväg 8 (1991) och Nu är du Hamlet (2002) är förväntningarna högt ställda på Ulrika Bengts tv-produktioner. Därför blir man lite besviken när hon levererar en standardprodukt som kvällens Sälviskaren, som i och för sig väl varken är bättre eller sämre än vad som brukar produceras inom ramen för Yle Fems Seportage.

Av förhandsinformationen kan man få intrycket att programmet tar en med på sälexpedition. Men den som hoppats få se sälar blir besviken, i programmet visas inte en enda säl. Visst finns här scener där man är utomhus i vintriga skärgårdslandskap, men snarare än ett naturreportage är programmet ett intervjubaserat personporträtt. Huvudpersonen är Pär Odin Löthman, en ålänning som vill bli naturfotograf med linsen riktad mot främst sälar. För att komma nära sälarna försöker han lära sig hur de låter, det vill säga som ”en blandning mellan en vargs ylande och en kos råmande”.

Å andra sidan verkar den 40-åriga huvudpersonen ha haft ett ovanligt äventyrligt liv. Han har levt kringflackande och berättar i soffan om sina upplevelser som sjöman. Vi får bland annat veta att han ”gått i väggen utav bara helvete” och fått diagnosen adhd.

Seportaget: Sälviskaren sänds i Yle Fem i kväll torsdag kl. 21.00, repris lördag kl. 14.55.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.