Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Pappas hemlighet

23 okt , 2012, 11.38 Malin Slotte

 

Svensken Klas Ehnemarks pappa mördas under brutala omständigheter i Tyskland. Klas kallas dit för att vittna om sin pappa i rättegången och han tar filmkameran med sig. Han beslutar sig för att gå till botten med vem hans far egentligen var. En man som valde bort sin son och hans mamma för friheten och äventyret när Klas var liten, men som sonen ändå säger att stod honom nära.

Fallet var omskrivet i Tyskland, och gav sensationspressen något riktigt snaskigt att kalasa på. Förutom att dådet var rått innehåller det ingredienser som droger och sex. Klas pappa var en man som levde på en liten ort och hade valt en annan väg i livet än de flesta.

Dokumentären bygger sin dramaturgi på att hålla inne med vilka detaljerna i faderns hemliga liv var, och portionerar ut dem sparsmakat efter hand. Den är uppbyggd som en upptäcktsresa. Systematiskt läggs bitarna i pusslet som var faderns liv. Här finns en lång scen där Klas går runt i faderns tomma, ostädade hus och till sist kommer in i rummet där mordet skedde. Han får en låda av polisen med faderns tillhörigheter som han öppnar. Han lyckas återskapa ett raderat minneskort från en kamera där faderns sista dygn i livet finns dokumenterade. Han möter människor som kände honom. Att fadern regelbundet skrev dagbok gör självfallet hans liv lättare att kartlägga, och säger också mycket om vem han egentligen var.

Det här är förstås ett effektivt sätt att hålla tittarens intresse vid liv, ändå är det ingen sensationsdokumentär, snarare verkar dokumentären vilja erbjuda en motvikt till hur fallet ser ut att ha behandlats i de tyska medierna. Klas ser på sin far med försonande acceptans och medkänsla. Där andra ser sensation och till och med menar att fadern hade sig själv att skylla, ser sonen vilsenhet och ensamhet, en man som aldrig blev riktigt vuxen.

Klas Ehnemark har gjort dokumentären tillsammans med Åsa Blanck.

Dox: Den stora friheten sänds i SVT1 i kväll tisdag kl. 23.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.