Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Det var tider det

1 Nov , 2012, 17.19 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

För den som händelsevis undgått eller glömt tv-fenomenet ATV är kvällens Seportage av Johan Hakalax och Kim Finn en påminnelse. ATV var en reklamfinansierad lokal tv-station i Helsingfors som sände mellan åren 1999 och 2003. Kanalen var ett exempel på hur man hävdar sig i mediebruset när man inte förmår bjuda på kvalitet och professionell journalistik. Svaret är porr och billigt producera egna program som gör det till sin grej att strida mot det mesta som brukar kallas god journalistisk sed.

Kanalchefen Christian Moustgaard och Michael Franck hörde till kanalens huvudägare, och i Seportaget minns de som arbetade på ATV åren där med nostalgi. Enligt dem gjorde ATV inte bara något alldeles unikt och banbrytande, kanalen förändrade också finländarnas sätt att se på tv. Exakt hur förblir något outrett; äran för reality-tv:s genombrott kan nog inte ATV helt och hållet ta åt sig. Däremot får man ge dem rätt i att kanalen var banbrytande i det att den bjöd på sådant som aldrig tidigare visats i finsk tv.

I Seportaget, som har ett uppdrivet tempo och berättar kanalens historia med en filmtrailers snabba klipp, får vi se glimtar ur ATV:s upptågsrika utbud. Reportrarna var unga och värvades ofta direkt ur gymnasiet. Journalistiken gick ut på att besöka fester och evenemang och göra gatugallupar med fräcka frågor. Man lät inte bara berusade personer uttala sig, ibland var även reportrarna märkbart påstrukna. Man hade ”nyhetssändningar” där nyhetsuppläsaren klädde av sig medan hon läste telegrammen – huruvida det också fanns manliga motsvarigheter på detta förtäljer inte programmet, däremot blir det tydligt att ATV var en synnerligen grabbig historia även om det också fanns kvinnor bland de anställda.

Framgången lät inte vänta på sig; som bäst nådde kanalen 100 000 tittare om dagen. I programmet kan man få intrycket att det var porren och Päivi Räsänen som bidrog till konkursen.

Seportaget: ATV – Anarki i finsk tv. Yle Fem 21.00, repris lördag 14.55.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.