Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Personporträtt

Från okänd till känd

13 Nov , 2012, 23.03 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Vad blir resultatet när en basist gör en dokumentär om en kollega?

Kvällens seriestart är ingen basistvits (den finska manliga motsvarigheten till blondinvitserna), utan ett högst verkligt försök att porträttera en av de klarast lysande stjärnorna på den finska pophimlen på senare år.

Chisu, eller Christel Sundberg som hon egentligen heter, föddes 1982 i Ånge i Sverige, då familjen också flyttade till Helsingfors där hon numera bor. Trots namnet är hennes modersmål finska.

2008 träffade The Rasmus basist Eero Heinonen Chisu för första gången. Hon var då rätt ny i branschen och gav ut sitt debutalbum. Eero blev så fascinerad av den vackra och karismatiska artisten att han började filma hennes liv, eller rättare sagt hennes liv som musiker. I fyra år följde han henne, och resultatet blev den tredelade serien Chisu – Sen näkee silmistä (Chisu – man ser det i ögonen) som nu visas i Ava. Under den här tiden blev albumen Vapaa ja yksin (2009) och Kun valaistun (2011) till.

Det är ingen tvekan om att Chisu besitter talang och begåvning utöver det vanliga. Hon är det som vissa brukar kalla ”en riktig artist”, det vill säga hon styr över hela den konstnärliga processen, genom att skriva, producera och framföra sin egen musik. Hon skriver också låtar för andra artister.

– Jag har en känsla av att jag aldrig kommer att vara ensam för att jag har musiken. Kanske kan man jämföra den med ett gudsväsen eller något, resonerar hon i kvällens avsnitt.

Det har säkert känts tryggt med en kollega bakom kameran, och först till kvarn kanske mal, men faktum är att Chisu hade förtjänat ett proffsigare porträtt. Både journalistiskt, visuellt och tekniskt är det här en rätt anspråkslös produktion. Någon ansträngning gör programmet heller inte för att presentera sin huvudperson, utan förutsätter att tittaren redan rätt väl känner till henne.

Chisu – Sen näkee silmistä sänds i Ava tisdagar kl. 21.00, repris lördagar kl. 19.40 och söndagar kl. 22.55.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.