Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

På krismottagningen

15 Nov , 2012, 16.50 Malin Slotte

 

Varje dag sjukpensioneras fem personer under trettio i Finland. Den bistra statistiken utgör bakgrunden till Tommi Seitajokis Seportage som skildrar insatserna för att motverka denna utslagning. Programmet uppmärksammar det arbete som görs på Helsingfors Missions krisjour för 12–29-åringar.

Seitajoki har valt att greppa sitt ämne på ett annorlunda och mer raffinerat sätt. Programmet följer med arbetet på krisarbetaren Heidi Nygård-Michelssons mottaning. Under flera sessioner under obestämd tidsperiod får vi se henne samtala med två av ungdomarna som går hos henne. Kameran är hela tiden riktad mot henne och registrerar hur hon lyssnar och reagerar på det personer framför henne säger. Den andra parten visas alltså inte i bild, vi får bara höra den oförvrängda rösten. På sätt och vis betraktar vi dem alltså med slutna ögon.

Både 23-årige ”Max” och 19-åriga ”Hannas” problematik verkar delvis handla om att de tar ansvar för andra. Max har en problematisk relation till sin mamma och tar hand om sin lillasyster som lider av ätstörning. Hanna beskriver sig som en snäll flicka som drabbas av panikattacker. Båda resonerar öppet om sig själva, som om kameran inte fanns i rummet.

Som omväxling visas bilder från Helsingfors gator, antagligen filmade från allmänna transportmedel. Intrycket är kallt och ödsligt, och Heidi Nygård-Michelssons röst berättar om villkoren för unga i samhället i dag, individualismen, ensamheten, men också en kultur där man inte lär sig hantera vissa känslor eftersom de inte ses som en naturlig del av livet.

Programmet ger ett skört och naket intryck, och efter hand börjar man lyssna allt mer uppmärksamt på det ungdomarna berättar. Rent dramaturgiskt lyckas programmet avrunda med något som verkar vara ett genombrott eller en insikt för en av dem.

Seportaget: Se mig med slutna ögon sänds i Yle Fem i kväll torsdag kl. 21.00, repris lördag kl. 14.55.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.