Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

En oäktings berättelse

20 Nov , 2012, 19.38 Malin Slotte

 

De nordiska länderna vill gärna se sig som världsbäst på demokrati, rättvisa och humanitet, men man behöver inte gå långt tillbaka i samtidshistorien för att den bilden ska skakas i sina grundvalar. I Sverige verkar denna självrannsakningsprocess vara särskilt aktiv.

Tvångssteriliseringar har diskuterats livligt, vanvård av fosterhemsbarn, och nu senaste i och med Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar aktualiserades hur aidspatienter behandlades för tjugo-trettio år sedan.

I kvällens dokumentär av Ylva Hemgård är det de så kallade oäkta barnen det handlar om. Och förhållandena på institutionerna där dessa barn låstes in. Mellan åren 1920 och 1980 omhändertogs över 200 000 personer för samhällsvård i Sverige, vilket i praktiken innebar mentalsjukhus eller idiotanstalter som det så oförskönande kallades. Många av dessa barn var i övrigt fullt friska, det enda skälet till att de gömdes undan på anstalt var att de var födda utanför äktenskapet.

Dokumentärens huvudperson Ulf Westerblad var en av dessa barn. Han föddes 1945 och lämnades in på barnhem i Karlskoga. Han adopterades bort men lämnades tillbaka eftersom adoptivföräldrarna fann honom onormalt snäll. Kort därefter fick han diagnosen ”otvivelaktigt efterbliven” och placerades på en anstalt för sinnesslöa i Dalarna.

I dokumentären är Ulf 66 år och berättar sin historia. Det var nämligen inget fel på Ulf, han är fullständigt normalbegåvad. Ändå tvingades han tillbringa sina sju första år i livet på anstalt, ända tills föreståndarinnan insåg att något inte stod rätt till och adopterade pojken.

Dokumentären är egentligen en bildsatt längre intervju med Ulf där han berättar om det han upplevt och vilka konsekvenser det fick för hans liv. Inte nog med att han fick en felaktig diagnos, förhållandena på anstalten var fullständigt omänskliga. Det är en obehaglig berättelse om hur samhället behandlat sina svagaste, och den som har varit med om det Ulf varit har rätt att berätta och bli lyssnad till.

Dok: Ett oäkta barn sänds i Yle Fem i kväll tisdag kl. 20.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.