Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

När brorsan knarkar

22 Nov , 2012, 00.31 Malin Slotte

 

Yle Fems torsdagsdokumentär är en långfilmsdokumentär om drogmissbruk och medberoende. Det kan låta som dramatiska ämnen, men dokumentären är en långsam och utdragen sak som nog hade mått bra av att klippas ner till en timme – som man vanligen brukar göra med så långa dokumentärer när de sänds på tv.

Det handlar om Fernando som bor i Stockholm och har problem med alkohol, tabletter och droger. Mamma Olga är orolig för att sonen hamnat i dåligt sällskap. Till slut rycker storebror Pablo, som bor i Colombia, in. Han är villig att under ett halvår ta sig an sin lillebror för att han ska bli drogfri.

Sagt och gjort. Fernando åker till flermiljonstaden Medellín i Colombia för att bli omhändertagen av sin bror, som verkar se fysisk träning som en utväg ur problematiken. Med åker också dokumentärfilmaren Tora Mårtens, som är familjebekant till huvudpersonerna. Under tre år har hon filmat vad som händer mellan bröderna och mamman i familjen. Det är en dokumentär som utan intervjuer berättar om sina huvudpersoner via scener.

Det här måste ha varit en knepig film att spela in. Mårtens har möjligen haft en fördel i att hon står nära familjen, men i övrigt har hennes sits knappast varit enkelt. Det handlar ju om ett missbruk som en av personerna döljer för sin omgivning, även dokumentärfilmaren får man förmoda. Fernando fortsätter nämligen missbruka i Colombia, och varken brodern eller tittarna märker till en början något. Visserligen försöker regissören hinta om vad som pågår, och fångar också Fernando med något som verkar vara en ölflaska och en cigarrett i handen – men det är ändå svårt att få grepp om vad som pågått och pågår. I synnerhet är det svårt att få grepp om Fernando – ibland verkar han vilja samarbete, ibland är allt hopplöst och han vill sticka i väg.

Om avsikten har varit att visa det tröttsamma i en familj vars hela tillvaro kretsar kring en persons problem har dokumentären lyckats.

Dok: Colombianos sänds i Yle Fem i kväll torsdag kl. 22.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.