Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Sottunga à la Karrento

24 Nov , 2012, 00.07 Malin Slotte

 

Veckans Seportage av Johan Karrento handlar om glesbygdsproblematik med allt vad den innebär av utflyttning och åldrande befolkning. Som spegling av just detta ämne är programmet väl varken särskilt sexigt eller fokuserat, men programmet visar sig ha andra kvaliteter. Snart framträder nämligen en humor och ett egensinne som, ifall dessa saknats, fått en att zappa vidare snabbare än snabbt.

Det handlar om Sottunga, Ålands och hela Finlands minsta kommun med sina drygt hundra invånare. Karrento bjuder på mer statistik om orten, i rasande fart regnar siffrorna över en. Det är inte ointressant, men mer än hjärnan hinner tillgodogöra sig i all hast. En del av statistiken är av smått besynnerlig art, och man fattar att i Sottunga rör det sig överlag om små enheter.

På ett handlingsplan åker Karrento runt på ön för att träffa folk, främst äldre personer. Här dricks mycket kaffe och diskussionen kretsar kring vem som fyllt nittio kring kaffebordet. Vid ett tillfälle står ljudteknikern och stampar på en cigarettfimp i en enbuske – så illustreras skogsbrandfaran på ön. Vid ett tillfälle kör guiden, kommunsekreteraren Gustaf Saurén, vilse på småvägarna. Till allt detta har Karrento valt ett rockigt soundtrack.

Seportaget: Gör nåt åt vädret! sänds i Yle Fem i dag lördag kl. 15.25.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.