Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Den svåra kärleken

7 Dec , 2012, 22.07 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Lars Lerin (född 1954) har klassats som Nordens främsta akvarellmålare och hans utställningar har lockat rekordpublik. I kvällens dokumentär För dig naken av guddottern Sara Broos får man bara se mycket lite av hans akvareller. Det är nämligen inte en dokumentär om konst och konstnärskap utan om att hitta kärleken.

Huvudpersonen är en kantstött och känslig man i övre medelåldern med en del i sitt personliga bagage. Han är mjuk och reflekterande till sättet och pratar en påfallande bred värmländska. I tolv år har han levt i ett förhållande i Lofoten, men brutit upp från det och flyttat tillbaka till Ämtervik samtidigt som han tagit itu med sitt alkohol- och pillermissbruk.

Snart väcks längtan efter en ny kärlek i livet, Lars början nätdejta och guddotterns film startar med det första mötet på flygplatsen mellan Lars och den brasilianske dansaren Manoel Marques även kallad Junior. Männen kan knappt kommunicera med varandra eftersom de saknar ett gemensamt språk. Hur ska detta gå?

Svaret är att det går upp och ner. Det börjar som en skimrande nyförälskelse för bra för att vara sann, men snart kommer verkligheten emot. Problemet verkar vara främst Lars, hans tvekan och rädslor och svårigheter med närhet. Efter att ha varit omtöcknad av droger i tjugo år är verkligheten inte så lätt att möta.

Lars berättar själv att hans terapeut ser förhållandet med Junior som problematiskt eftersom allt verkar ske på Lars villkor. Dokumentären omkullkastar heller inte denna teori, men visar också att det är mer komplicerat än så – och det är heller ingalunda en hopplös kärlekshistoria som skildras. En människa med olika sår och rädslor tenderar också lätt att bli egocentrisk. Men Lars och Junior är båda trötta på att söka, och kanske en hemlighet med att hitta någon är just en förmåga att fästa sig vid den som faktiskt finns.

För dig naken sänds i Yle Fem/SVT World 11.25 och 23.15.

, , , , , , , ,

En kommentar

 1. Bengt de Paulis skriver:

  …om att hitta kärleken

  Är inte detta ett evigt mänskligt tema så vet inte jag.

  Som troende anser jag att det ultimata är sökandet efter vår Skapare.

  Det som förstörde sökandet är en komplicerad andligt
  skeende som förstörde förutsättningarna att hitta den.

  Referens. Människans verkliga andliga tillstånd

  http://www.euro-tongil.org/swedish/english/DP2005_Color_Version/Chapt_2%20The%20Human%20Fall.pdf

  Mvh Bengt de Paulis
  Kyrkslätt

Kommenteringen är stängd.