Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Excentrisk tant

21 Dec , 2012, 01.34 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Huvudpersonen i den nya brittiska deckaren Vera (ITV 2011–12) kan vara knepig att tas med, men är en hejare på att lösa mord. Så karaktäriseras Vera Stanford, mordutredaren i Ann Cleeves kriminalromaner som nu blivit åtta tv-filmer. Men i det första avsnittet av televiseringen framstår hon i alla fall inte som så excentrisk som påstås, något kantig och bestämd till sättet kanske, men på inget vis så att det borde uppfattas som särskilt avvikande. Kanske kan en kvinna i sextioårsåldern också ta sig rätten att inte behaga i alla lägen. Man kan till och med tycka att Vera i högre grad hade fått ta ut svängarna på den här punkten.

Sändningstiden innebär förstås att vi har att göra med en snälldeckare i Miss Marple-traditionen som trots mordfall laborerar med ett minimalt mått av våld. En äldre kvinnlig mordutredares styrka är väl heller knappast action- och pangpangbiten, utan snarare livserfarenheten, människokännedomen och förmågan att se sambanden. Vera, spelad av Brenda Blethyn som har ett par Oscarsnomineringar på meritlistan, pratar med misstänkta, funderar och verkar äta rätt mycket smörgåsar. I det privata är hon ensamstående och som sin parhäst i professionen har hon sin motsats i överkonstapel Joe Ashworth (David Leon), en yngre man mitt i familje- och småbarnstillvaron.

Ann Cleeves har skrivit fem böcker om sin hjältinna som är verksam i natursköna Northumberland vid skotska gränsen. Kvällens film bygger på romanen Dolda djup som utkom på svenska 2011. Det är den tredje boken i serien om Vera och intrigen inleds med att en kvinna kommer hem efter en utekväll och hittar sin tonårsson mördad i badkaret. Mördaren har på ett stiliserat sätt placerat ut vilda blommor i vattnet. Lite senare hittas en ung, vacker lärarinna död i en vattensamling på ett liknande sätt. För att lösa morden rotar Vera i hemligheterna som finns i det lilla samhället.

Vera sänds i TV1 fredagar kl. 19.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.