Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Läckberg som tv

26 Dec , 2012, 01.48 Malin Slotte

 

Camilla Läckberg har tjänat en förmögenhet på sina deckare som utspelar sig i hennes födelseort Fjällbacka i Bohuslän. Nu har hennes fiktiva värld blivit tv, i form av fem fristående tv-filmer, varav SVT sänder de två första i jul. Det handlar dock om nyskrivna mordgåtor med bara miljön och persongalleriet ur böckerna, det vill säga böckerna som sådana har inte filmatiserats. Camilla Läckberg har däremot själv varit delaktig i manusprocessen.

Även i deckargenren klassas Läckbergs böcker som lättviktare, och av kvällens film I betraktarens öga att döma verkar inte manusteamet bakom serien ha gett handlingen någon större tyngd, om det ens varit meningen.

Liksom i böckerna handlar det om deckarförfattaren Erica som inte kan låta bli att bistå sin polismake Patrik i polisarbetet. Erica har alltså det gemensamt med sin författare att båda är gifta med en polis – Läckberg med Robinsonvinnaren Martin Melin. Orsaken till att detta över huvud taget nämns är att det ser ut som en tanke att just Claudia Galli och Richard Ulfsäter castats för rollerna. Man verkar vilja leka med utseendemässiga likheter här.

Så många andra finesser, om man nu kan kalla det för en sådan, finns dessvärre inte. Det inledande avsnittet är en lättviktare med infantila drag. Mordgåtan är småkrystad och inte särdeles intressant vävd. Man laborerar med beståndsdelar som konst, otro, tv-inspelning och antikviteter, och som genren påbjuder är det naturligtvis det förflutnas fula fiskar som flyter upp till ytan. Däremot levererar filmen visuellt i form av idylliskt vackra sommarmiljöer. Fjällbacka är ett riktigt läckert medelklassparadis där karaktärerna bor i smakfullt inredda hem och klär sig i fräscha pasteller. När de inte intrigerar själva står de i bästa såpa-anda på avstånd och blänger på andra som gör det.

I betraktarens öga sänds i SVT World annandagen kl. 22.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.