Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Från mor till häxa

2 jan , 2013, 20.00 Malin Slotte

 

2012 var ett starkt år för SVT i dramaserieväg. Yle har visat både 30 grader i februari och Äkta människor, och nu kommer även Hinsehäxan, en miniserie som baserar sig på Lillemor Östlins (född 1940) självbiografi med samma namn från 2005. Det är en serie som har det där flytet och den där närvaron i berättandet som fängslar från start.

Lillemor Östlin (spelad med bravur av Vera Vitali) är känds om den kvinna som avtjänat mest tid i fängelse i Sverige, sammanlagt över tjugo år. Serien i regi av Molly Hartlebs skildrar hur hon går från alltför ung, gift tvåbarnsmor som sliter för att få ihop till hyran som telefonist på Televerket, till drogmissbruk, prostitution och kriminalitet i 1960- och 1970-talets Folkhemssverige. På brottskontot finns främst bedrägerier och narkotikabrott, men också en uppmärksammad fritagning under vapenhot. Öknamnet Hinsehäxan kommer sig av att hon lyckades rymma flera gånger från Hinsebergsfängelset.

Serien för tankarna till årets kanske bästa film, Call Girl. Visst märks det att detta är en tv-produktion med mindre budget, men samtidigt är det något i tidsskildringen och den gråbleka estetiken som påminner om varandra. Framför allt tangerar de världar som skildras varandra. Call Girl gör upp med den så kallade bordellhärvan, sjuttiotalets stora politiska skandal i Sverige. Hinsehäxan utspelar sig i samma lyxiga krogvärld där unga prostituerade köps av äldre män i samhällets elit.

I bordellhärvan var den dåvarande justitieministern Lennart Geijer (spelad med välavvägd gentlemannamässig sliskighet av Göran Ragnerstam) en central gestalt. Han har en central roll i Hinsehäxan eftersom Lillemor Östlin hävdar att han var en av hennes kunder. Serien placerar även in den dåtida svenska talkshowstjärnan Lennart Hyland i denna prostitutionsbetonade nattklubbsvärld.

SVT visade serien i två delar. Yle Fem sänder den som tredelad.

Hinsehäxan sänds i Yle Fem onsdagar kl. 21.00.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.