Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

När allt står på spel

12 jan , 2013, 23.14 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

I början av åttiotalet slog Billy Mitchell världsrekord i arkadspelet Donkey Kong med en poängsumma som länge ansågs omöjlig att slå. I två decennier var han en beundrad hjälte i spelkretsar och förärades titeln ”Gamer of the Century”. Men år 2003 slår läraren Steve Wiebe rekordet hemma i sin källare och överskrider dessutom den magiska gränsen på en miljon poäng. Det här skakar om spelkretsarna, och inte minst påverkar det den regerande mästaren Billy Mitchell, som nu även blivit en framgångsrik restaurangföretagare med ett eget såsmärke.

Seth Gordons dokumentär The King of Kong: A Fistful of Quarters från 2007 inleder kvällens tema om spel på temakanalen. Den tar oss med till spelnördarnas hängivna värld, och visar att för dem som har det här som hobby är det på lika blodigt allvar som exempelvis inom idrotten. När Wiebe slår rekordet 2003 utsätts han för misstänksamhet och misstro från spelvärlden. Några kontrollanter kommer till och med hem till honom för att undersöka spelautomaten för att utesluta fusk.

Även om kampen står mellan två män är dokumentären uppbyggd så att det är Steve Wiebe man håller på. Han är den egentliga huvudpersonen vars bakgrund och personliga historia ges mer utrymme. Han är också underdogen som utmanar den stora och beundrade mästaren. Bådas självkänsla hänger på att vara världsmästare i Donkey Kong. Men Wiebe är den sympatiska som har allt att vinna och det är lätt att tycka om. Mästaren, som har allt att förlora, framstår däremot i allt sämre dager.

Det här är bara början. Turerna blir många i kampen om det officiella världsrekordet i Donkey Kong. För att en gång för alla göra upp, vill Wiebe möta Mitchell i en livematch. Men det blir inte riktigt som tänkt, och häri ligger också dokumentärens sensmoral. Man kan vinna på många olika sätt, detsamma gäller förlorandet.

Kvällen avslutas med Video Games Live, en symfoniorkesterkonsert med musik ur klassiska datorspel.

Teemalördag: Spelkväll sänds i Yle Teema i kväll lördag kl. 21.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.