Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Programserie

Sverige i Finland

13 jan , 2013, 23.23 Malin Slotte

 

”Det svenska Finland” är ett tema på Yle i vår. I temahelheten ingår I våra kungars spår, en historisk dokumentärserie i tio delar om ländernas gemensamma historia som hade premiär i Yle Teema i fredags. Dessutom repriseras Kjell Westö-dramatiseringen Där vi en gång gått med start den 17 februari. Men biffen i sammanhanget är den både informativa och underhållande tiodelade programserien Suomi on ruotsalainen. Programledaren som med sin person präglar serien är författaren och läkaren Juhani Seppänen.

Serien motiveras med att kännedomen om hur Sverige satt sin prägel på Finland är låg bland dagens finländare. Det beror till stor del på historieundervisningen i skolorna. För att bevisa tesen beger sig programmet ut på gatorna för att ställa frågan hur folk tror att svenskheten syns i dagens Finland. Inte alls, svarar de flesta. Vilket skall motbevisas.

Första avsnittet, som handlar om identitet, radar upp exempel efter exempel på hur det svenska präglar Finland. Religionen är på grund av korstågen det kanske mest självklara exemplet, men det handlar om mycket mer än så. Det rör sig om hela samhället, allt från lagstiftning till arkitektur.

Seppänen tar författaren Miika Nousiainen med till Norra Haga i Helsingfors och ser likheter med Stockholm. Också en så finsk symbol som det finska lejonet visar sig ha en förlaga i ett svenskt kungavapen. För att inte tala om språket – finskan har åtminstone 4 000 låneord från svenskan.

Av första avsnittet att döma tar serien sig an ämnet med bildning och öppet sinne, och utan tecken på det så omtalade mindervärdeskomplexet. Lillebrorskomplex är snarare något som öppet diskuteras.

Förutom Miika Nousiainen medverkar bland andra historikerna Markku Kuisma, Panu Pulma och Dick Harrison. En av de medverkande är också Hbls tidigare chefredaktör Hannu Olkinuora, som avled i höstas, och under sin karriär även verkade i Sverige.

Finland är svenskt sänds i TV1 söndagar kl. 18.45, repris tisdagar kl. 15.55.

, , , , , , , , ,

En kommentar

  1. Rolf D. Magnesten skriver:

    När den finska debatten om de historiska banden till Sverige blossar upp på detta sätt är det ett tecken på att den finska historieundervisningen i landet inte har lyckats bringa vissa människor till kunskap. Det svenska inflytande har undertryckts till förmån för att skapa en egen finsk historia som passar SUUR-finländare och chauvinister.

Kommenteringen är stängd.