Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Pappas självmord

16 jan , 2013, 18.38 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

När Finn Vinter var 19 år hängde sig hans pappa i ett grått skjul på sommarstället. Familjen har egentligen aldrig pratat om det som hände, och nu har det gått så lång tid att glömskan börjar ta över. Men efter att ha gått en universitetskurs i dokumentärfilm beslutar sig Finn – för övrigt påtagligt lik sin far till utseendet – för att tillsammans med Kristina Levin som medregissör försöka sätta ord och bild på detta familjetrauma. Han ringer systern Tilde, som tycker det är en bra idé. Också mamma Margareta är med.

Halvtimmesdokumentären börjar i lättsam anda. Inledningsvis handlar den nästan tröttsamt mycket om att göra dokumentären, och man undrar om det är så här man tänker schabbla bort ämnet.

Men när man väl börjar minnas väller smärtan fram. Det pappa gjorde för tretton år sedan fick konsekvenser för hela familjen – de bär fortfarande på frågorna, skulden, sorgen. Det här är inte en film om vem pappa Håkan var. Det är inget minnesprogram om en död far, om honom får vi veta rätt lite. Det är ett program om att hantera en anhörigs självmord, om att avsluta en sorgeprocess genom att slutligen förmå sig att prata om det skedda. Man minns det sista man sade till den döde, läser avskedsbrevet, bryter ihop.

Till sin form är det en tämligen anspråkslös dokumentär som ibland lider av vissa tekniska brister. När syskonen gör en promenad i skymningen och samtalar är det för mörkt för att se deras ansikten. Filmens styrka är dess angelägna ämne och en uppriktig vilja att dela med sig av erfarenheter som nog inte bara är svåra att tala om i den här familjen. Den använder sig också av en enkel men fungerande symbolik. Regn är rening, sorg vatten man drunknar i. På slutet är det sommar och man hoppar spexigt i plurret och städar utan dramatik skjulet på sommarstället.

Filmen har visats på filmfestivaler både i Sverige och utomlands.

Men pappa då! sänds i Yle Fem/SVT World i kväll onsdag kl. 23.15, repris måndag kl. 14.30.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.