Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Mitt liv som kvinna

17 jan , 2013, 19.13 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Kvällens Yle Fem-dokumentär kan ses som en parallell till förra veckans repris av den utmärkta svenska dokumentären Ångrarna (som i vinter även gått som pjäs på Svenska Teatern, sista föreställningen för övrigt i morgon). Det handlar om könsbyte, men om Ångrarna handlar om att ångra ingreppet är erfarenheterna i Michiel van Erps dokumentär I am a Woman Now från 2011 snarare de motsatta.

Huvudpersonerna är några transsexuella kvinnor över sextio som ser tillbaka på sitt liv. De är pionjärer, tillhör den första generationen som genomgick könsbyte på 60- och 70-talen. Läkaren som utförde operationerna var Georges Burou och hade klinik i Casablanca. På den tiden handlade det inte om att göra någon utredning av patienten före ingreppet. Den som så önskade och hade pengarna blev opererad. Några rättigheter om något gick fel hade inte patienten.

Det här framkommer i dokumentären, som ändå inte är någon svartmålning av doktor Burou. Han är numera avliden men hans son medverkar. Burous forna patienter är också tacksamma för att han hjälpte dem att bli den de inom sig kände att de var.

Dokumentären är en nedklippt tv-version av den ursprungliga filmversionen på åttio minuter, och kanske är det på golvet i klipprummet som en del intressanta fakta om dessa kvinnor har hamnat. I den version som sänds i kväll blir det nämligen inte så tydligt att alla utom en har en bakgrund som artist på cabareten Le Carrousel i Paris. De har med andra ord varit uppmärksammade för sitt utseende, och är fortfarande vackra på ålderns höst. Det är ena riktiga damer vi möter, som vårdar sitt yttre, klär sig med stil och klass och för sig därefter.

Dokumentärens tema är förstås att åldras som transsexuell, och den fokuserar på huvudpersonernas uppfattning om kvinnlighet och kärleksliv. Att de också verkar vara kända profiler som haft intressanta karriärer blir inte lika tydligt.

Dok: Nu är jag kvinna sänds i Yle Fem i kväll torsdag kl. 22.02.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.