Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie,Musik,Tävling

Tv-året 2012

18 jan , 2013, 20.35 Malin Slotte

 

Nu är tider för summeringar, och även jag vill passa på att göra en högst personlig och ovetenskaplig sammanfattning av tv-året 2012.

På dramaseriefronten var det inte upphaussade Game of Thrones som för min del bjöd på de största upplevelserna. Själv fastnade jag aldrig för denna fantasyserie med skäggiga män i djurhudar, utan sträcksåg i stället säsong fem av favoriten Mad Men när den släpptes på dvd i nyligen. Denna underbara serie! Mad Men levererar alltid. Och det ser ut att bli fler säsonger.

På tv fastnade jag i stället för SVT-produktionerna Hinsehäxan, 30 grader i februari, Äkta människor – alla har för övrigt sänts eller sänds i Yle, Hinsehäxan just nu. 2012 var ett starkt år för SVT – i höst väckte Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar stor uppmärksamhet. Den visas i Yle Fem från och med den 23.1.

Men också på finskt håll överraskade ett drama positivt. Jag talar om MTV3:s Roba, ett ovanligt starkt polisdrama som lyckades med att förnya genren och mer liknade en allvarsam dramaversion av The Office än en traditionell kriminalserie. På tal om The Office blev ju inte den svenska versionen med Henrik ”Ove Sundberg” Dorsin, som nu går i Yle Fem, så lyckad. Pinsamt och tryckande – minus den förlösande humorn.

På underhållningsfronten skrotade Yle sitt varumärke Euroviisut och lanserade Tävlingen för ny musik. Tittarna svek och vann gjorde okända Pernilla Karlsson som historiskt nog representerade Finland med en låt på svenska i Eurovisionsfinalen. Låten tog sig inte till final i Baku, och en förväntad promenadseger tog Sveriges Loreen.

2012 överskuggades Eurovisionsfestivalen av rapporter om bristen på demokrati och kuvade demonstrationer i värdlandet Azerbajdzjan. För ett ögonblick riktades rampljuset mot de mänskliga rättigheterna i diktaturen – för att sedan glömmas bort när cirkusen drog vidare. Programledarna går till ESC-historien som några av tidernas sämsta, arrangemanget som ett av de mest påkostade. Från och med i år går EBU in för att tona ner dem, när de i vår ordnas i Malmö blir det inte lika storstilat – däremot utlovas en lika bra show.

Bättre hem hos tittarna gick MTV3:s talangtävlingar Idols och konkurrenten Fyrans nya The Voice of Finland. Diandra Flores respektive Mikko Sipola hette vinnarna.

Årets största nysatsning på Yle Fem var Elisabeth Rehns samtalsprogram. Hennes intervju med Kim Jong-Ils barnbarn Kim Han-sol väckte internationellt intresse. För övrigt gjorde reportageserien Seportaget en välkommen uppryckning under hösten och bjöd på flera angelägna program.

Året avslutades med att ett historiskt brev damp ner på hallmattan som tackade för åren man betalat tv-licens. En epok gick i graven, från och med i år betalar vi rundradioskatt.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.