Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Holmes i New York

22 jan , 2013, 21.17 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Arthur Conan Doyles deckarhjälte Sherlock Holmes är en så komplex karaktär att han fortsätter fascinera. Sedan han såg dagens ljus i slutet av 1800-talet har han åtskilliga gånger tolkats på teater, film och tv, i versioner mer eller mindre trogna författarens ursprungsverk.

BBC-versionen Sherlock (2010–), som utspelar sig i nutid, blev en kritikerframgång och nya avsnitt väntas i år. Amerikanerna lär ha blivit intresserade av att göra en egen version av den, men gjorde i stället något helt eget. Elementary (CBS 2012–) heter serien i original, Holmes NYC kallas den i Finland.

I den utspelar sig handlingen i ett nutida New York. I huvudrollen som det socialt osmidiga snillet ses britten Jonny Lee Miller. Hans sidekick Watson har i denna version bytt kön till kvinna och spelas av Lucy Liu.

Denna variant av Holmes har tidigare jobbat för Scotland Yard hemma i England, men befinner sig nu i New York för att få hjälp med sina drogproblem. Där bistår han NYPD i mordutredningarna. För att han inte ska återfalla i missbruk anlitar hans far den tidigare kirurgen Joan Watson för att flytta in med honom och hålla honom under uppsikt.

Något lätt fall får hon inte i vår Holmes. Han vet inte vad trevlighet och social smidighet innebär, eller är i alla fall inte intresserad av sådant. Däremot är han mer än normalt skärpt och uppmärksam på sin omgivning, och förmår blixtsnabbt dra slutsatser som ingen annan förmår se. Han levererar sanningar både på brottsscenen och om människor han umgås med, och det är förstås inte angenämt att genomskådas på det sättet.

Det intressanta i serien är den konfliktfyllda dynamiken mellan Holmes och Watson, och i och för sig att se Holmes demonstrera sin brillianta slutledningsförmåga. Sedan är deckarintriger alltid deckarintriger, det vill säga i grund och botten alltför konstlade och tillkrånglade för att i sig vara trovärdiga, eller ens särskilt intressanta.

Holmes NYC sänds i Nelonen tisdagar kl. 21.00, repris söndagar kl. 23.40.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.