Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Dem som frosten tog

23 jan , 2013, 21.29 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Vid årsskiftet utkom Sjukdomen, den andra delen av Jonas Gardells aidstrilogi Torka aldrig tårar utan handskar. Det kan te sig paradoxalt att portionera ut en historia som vi redan sett slutet av på tv på detta sätt. Men faktum är att det funkar, det är nämligen inte slutet som är poängen, utan berättelsen.

Mer paradoxalt är det i så fall att Yle Fem sänder tv-versionen nu. Alla som ville kunde nämligen se den på SVT Play i höstas, och det var det förmodligen rätt många som gjorde. Både bokprojektet och dramaserien var – inte utan anledning – höstens snackis i Sverige. Men även om det är synd att Yle Fem denna gång inte kunde parallellsända serien, som man exempelvis gjorde med 30 grader i februari, innebär ju kvällens Finlandspremiär en andra chans att få uppleva ett högst gripande och angeläget kvalitetsdrama för dem som missat det.

Gardell må vara komiker, men som författare och dramatiker tenderar han att vara allt annat än lättsam. Torka aldrig tårar utan handskar i regi av av Simon Kaijser är en hjärtskärande påminnelse om hur de homosexuella män som insjuknade aids på 80-talets bemöttes av sjukvården, samhället och framför allt av sina egna anhöriga. Förutom att det är en kärleks- och vänskapshistoria är detta en berättelse om relationen mellan föräldrar och barn. Föräldrarnas strategier för att undvika skam och social utstötning ter sig hjärtlösa, samtidigt ges sammanhangen på ett sådant sätt att man kan förstå – om än inte förlåta – deras handlande.

Gardell har aldrig varit rädd för det sentimentala, och också serien använder sig av Björn Kjellmans känslosamma berättarröst. Berättelsen hade förmodligen gripit tittaren även den förutan, å andra sidan är detta ett gardellskt stilgrepp och kännetecken som just därför kanske har sin plats just här. Serien blir en sorgesång över olevda liv – och döden är inte det enda skälet till att personerna inte tar till vara det enda liv de har.

Torka aldrig tårar utan handskar sänds i Yle Fem onsdagar kl. 21.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.