Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Spring min häst

27 jan , 2013, 18.49 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Dustin Hoffman och Nick Nolte ger tyngd och stjärnglans åt den niodelade HBO-serien Luck (2012). Den rör sig i hästsportvärlden, närmare bestämt på hästkapplöpningsbanan med galopperande varmblod. Förutom hästägare och jockeyer träffar vi de obotliga spelarna, som hänger på banan och oförtröttligt hoppas på storvinst.

Frågan är hur man vinner i branschen? Handlar det alltid om rent spel? Är det alltid bästa häst som tar hem segern? Som så ofta när det är stora pengar i rörelse drar verksamheten till sig kriminalitet.

Det är en tuff värld det handlar om, för människan men i synnerhet för hästen – här sparar man inte på djuren. Fastän värdet på dem uppgår till miljoner gäller det att pressa ur dem så mycket fart det bara går. Det här gäller också själva inspelningen. Tre hästar fick lägga livet till, vilket anses vara en bidragande orsak till att serien lades ner efter första säsongen.

Serien inleds med att Chester ”Ace” Bernstein (Dustin Hoffman), en riktig surkart, återvänder till hästkapplöpningsvärlden efter avtjänat fängelsestraff. Han är ute efter hämnd på den som satte dit honom och har sin förtrogne i vännen Gus Demitriou (Dennis Farina).

Nick Nolte är Walter Smith, en gammal tränare som avancerat till hästägare och förväntar sig mycket av sin springare. Ytterligare personer i galleriet är den hårdförde peruanske tränaren Turo Escalante (John Ortiz). Därtill har vi kompisgänget som hänger på galoppbanan och som gjort av med en förmögenhet på vadslagning men fortfarande väntar på att bli förmögna.

De är alla karaktärer med hög medelålder. I periferin hittar vi även yngre personer, främst jockeyer, och till och med någon kvinna.

Hästsportmiljön och dess komplexa relationer och mekanismer är trovärdigt skildrade. Karaktärerna är mustiga, dialogen likaså, och skådespelarna gör väl ifrån sig, i synnerhet Hoffman. För dem som är intresserade av hästsportbranschen är detta den perfekta serien.

Luck sänds i TV2 söndagar kl. 21.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.