Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Tekniken och friheten

28 jan , 2013, 18.52 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Hur påverkar teknologin oss som människor? Den frågan sysselsätter Sonja Lindén i dokumentären Virtuaalinen vapaus (2010). I sina tidigare dokumentärer har hon undersökt frihetsbegreppet, och i den här fortsätter hon utforska temat, nu med teknologin som utgångspunkt. Dokumentären är en meditativ, associativ och filosofisk betraktelse över hur teknik påverkar och styr våra liv, på gott och ont. Det finns en risk att vi förlorar oss själva i informationsflödet.

Utveckling har inneburit att arbete och vardagssysslor tar allt mindre tid – vilket i förlängningen förstås innebär färre arbetstillfällen. Bonden övervakar på en datorskärm när en dator mjölkar korna i ladugården, skogsarbetarens arbete har gått från hårt och fysiskt till att sitta inne i en förarhytt och trycka på knappar. Inom läkarvetenskapen har utvecklingen lett till att kirurgiska ingrepp kan göras enklare via titthål, och personer som tidigare inte kunnat kommunicera kan nu göra det med hjälp av en dator med specialbyggd mus.

Anekdoten om det sydkoreanska paret som skötte en virtuell baby medan deras egen baby dog låter som en typisk urban legend, men det säger ju i så fall något om våra rädslor.

Regissören utgår från sin egen relation till teknik och medverkar gör människor både i Finland och utomlands, allt från bönder och skogsarbetare till psykologer och forskare. Det är en jämn ström av miljöer och personer som endast uppträder kort med sina förnamn. Ett stilgrepp som verkar vilja efterlikna hur det är att leva mitt i all teknologi i dag: ett ständigt fragmentariskt flöde där det intima ändå förblir anonymt. Steril teknik kontrasteras mot detaljstudier av natur.

Här finns tankar och reflektioner snarare än konkreta svar. Det är mycket på en gång, och det som sägs är säkert klokt och tänkvärt, men blir också flyktigt och abstrakt. Det är svårt att minnas vad som egentligen sades i dokumentären när den är slut.

Dokumentärprojekt: Den trådlösa friheten sänds i TV1 i kväll måndag kl.  21.30, repris lördag kl. 12.50.

, , , , , ,

Kommenteringen är stängd.