Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Vårt dagliga kött

29 jan , 2013, 18.07 Malin Slotte

 

Vi äter mer kött än nånsin. År 2011 387,2 miljoner kilo bara i Finland, hälften svin, en fjärdedel kyckling.

Däremot har vi dålig koll på hur produktionsprocessen går till. Patrik Skön beslöt sig för att ändra på det, och tecknar i kvällens dokumentär Vem fixar biffen? en bild av köttindustrin i Finland.

Marknadsföringen vill förstås ge ett helt annat sken av hur det går till – att kött fortfarande produceras på trivsamma, småskaliga gårdar – men verkligheten visar sig föga överraskande vara en helt annan. Gårdarna går mot allt större enheter, och i synnerhet svinhållning har dålig lönsamhet. De bönder som satsat stort på detta sitter fast i sin investering och kan inte sluta även om de vill. Priset på svinkött har nämligen stått stilla det senaste decenniet, medan fodret blir allt dyrare.

Patrik Skön tar avstamp från sin egen morfars fähus och åker runt till svin- och hönsfarmer i Finland. Han besöker Österbotten och östra Finland, besöker livsmedelsproducenter som Atria och låter också forskare uttala sig. En betydande del av frågeställningen är etisk och handlar om djurens hälsa och livskvalitet.

Även om utgångspunkten är personlig och Sköns närvaro är synlig genom dokumentären, ställer han sig i övrigt inte i centrum utan väljer en nedtonad profil. Inte heller är han ute efter att avslöja och dramatisera, utan syftet verkar vara nyanserad upplysning. Överallt kommer han inte in, och det finns säkert en och annan skjutjärnsjournalist som tagit chansen och skapat dramatik av detta. I stället redovisas här var och vad man inte får filma – eller i klarspråk: slakterier är känsligt område, det är inte god PR att uppröra folk med insyn i hela proceduren där.

Det är vars och ens plikt som konsument att känna till produktionsvillkoren för de varor man köper, om det så gäller livsmedel eller andra konsumtionsartiklar, och efter kvällens dokumentär tycker man sig veta mera om hur kött blir till i Finland.

Dok: Vem fixar biffen? sänds i Yle Fem i kväll tisdag kl. 20.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.