Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Diskussion,Humor,Tävling

Marry Me sexistisk?

30 jan , 2013, 12.55 Malin Slotte

 

Dagens nätsnackis är kvinnosynen i Krista Siegfrids UMK-bidrag Marry Me. Diskussionen startades av bloggaren Linnea Portin som på sin blogg Häxbrygd gör en frän och elegant analys av låttexten. Hon kallar låten för en antifeministisk hejarklackvisa.

Man kan förstås hävda att låten är ironi och överdrift (och än en gång att feminister saknar humor). Själv läser jag den som en överdriven stalker-fantasi, det är inte bara kyrkklockorna som är ding-dong här. Jag gör allt för dig-attityden är en form av galenskap som låten driver med.

Det gör inte nödvändigtvis diskussionen om hur man väljer att skämta obefogad, om det funkar och är bra? Varför just den här ämnet och den här synvinkeln, varför just det här budskapet, är det kul och fräscht, eller finns det smartare och bättre sätt?

Förmodligen är dubbelheten i budskapet medveten. Det ska gå att tolka låten på båda sätten. Både som en ironisering över osund besatthet och som en kittlande fantasi om kvinnlig underkastelse.

Blogginlägget finns att läsa i sin helhet här:

http://linnea.ratata.fi/post/412063/

Låttexten kan man ta ställning till exempelvis här (finns insatt som text under videon):

 

, , , , , ,

5 kommentarer

 1. Yvonne Correa Plaza skriver:

  Varför skall man analysera denhär låten så allvarligt?
  Jag ser den som humoristisk och hon uppför den fint med en glimpt i ögat. Den är visuell och man kommer ihåg refrängen. Jag är säker på när hon skrev den tänkte hon enbart på den från en musikalisk synpunkt. Hur den skulle låta och se ut visuellt.
  Jag tycker att den funkar. Det är ett bra paket. Visuelt och musikalsikt. Man kommer ihåg den.
  Det är bara synd att hon inte har en större bättre scen, bättre ljus effect och sound. Hon hör hemma på en större internationel scen.
  Jag hoppas hon vinner för jag vill se henne i Malmö där vi får se henne lysa på riktigt. Hello Wembley!

 2. Linnea skriver:

  God kväll Finland.

  Nu har vårt land för första gången i manna minne en kvinnlig artist med internationellt snitt av idag.

  Jag hoppas för show- och musikfinlands bästa att Krista går hela vägen till Malmö och att hennes skivbolag satsar stort, för nu kan vi få se en världsstjärna tändas!

  Jag kommer att rösta på henne den 9/2.

 3. ErikE skriver:

  Män som sjunger om uppoffringar de med glädje skulle göra för den de älskar har ju funnits i alla tider, men motsvarande sånger av kvinnor har varit ovanliga. Nu vet vi varför: om en kvinnar vågar sig på något sådant blir utskälld för att sjunga ”anitfeministiska hejarklackssånger”. Vi har alltså att göra med något som män, men inte kvinnor, ”får” göra, och ett ganska intressant sådant fall; normalt brukar ju feminister kämpa för att kvinnor skall få göra allt män får, men nu är det plötsligt just feministerna som står i vägen. Starkt av Krista Siegfrids att våga gå emot konventionerna (!) hur som hellst. Bra låt dessutom.

 4. Linnea P. skriver:

  Hej Malin, jag ville bara kika in och säga tack! För dina val av adjektiv (vilka kan ha stigit mig åt huvudet lite grann) och för att du gjorde det här så bra!

 5. karin skriver:

  Tycker hon skriker, inte sjunger, sig igenom låten som tyvärr inte fastnar i min hjkärna alls-tycker den bara stampar på stället. on kan bättre och borde satsa på det. ”Showen”(?) dålig. Sorry! Har inte följt med sångerna i år heller men, men….tror inte att den ens går vidare om den väljs.

Kommenteringen är stängd.