Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Intervju,Radio

Flickor med framgång

2 feb , 2013, 20.11 Malin Slotte

 

Hon som inte rodnar är Extrems nya intervjuserie med unga begåvade kvinnor om deras väg till framgången. Intervjuare är Frida Lindholm, känd från Stiftelsen och En dag som … Det är fråga om en heltimme utan musik, vilket innebär att programmen också hittas som podcast på arenan.yle.fi.

Först ut är 21-åriga Ronya Gullichsen, en artist och supertalang som fick skivkontrakt redan som 17-åring och verkar gå mot en lysande framtid. Hon är verkligen inte den som rodnar. Det är en tuff och bestämd person vi möter, som tycks ha det skinn på näsan som behövs för att klara sig i branschen.

Frida Lindholms styrka som intervjuare verkar vara att få den hon möter att slappna av och öppna sig. Det kanske till och med blir lite för mycket på den intervjuades villkor, kan man tycka. Ronya pratar på, hon har lätt för att uttrycka sig och pratar en typisk finlandssvensk urbanslang kryddad med finska uttryck. Hon verkar nästan självgående, och man får känslan att hon är beredd att berätta nästan vad som helst bara man kommer sig för att fråga.

Även om samtalet är intressant, hade det kunnat bli ännu bättre med en mer medveten intervjuteknik. Vissa frågor blir oställda eller är onödigt ledande ställda. Vid ett tillfälle säger exempelvis Ronya:

– Med mina upplevelser skulle jag inte rekommendera att en så ung flicka tar skivkontrakt.

Det känns som om en hel berättelse ligger dold i det uttalandet, men redaktören missar att följa upp det.

Ett annat exempel på när en följdfråga som ”varför?” eller ”på vad då?” hade suttit bra är följande uttalande:

– Jag har varit arg och bitter men jag är det inte mera.

Något som kan anas mellan raderna är att Ronya haft stort stöd hemifrån. Men vilken betydelse hennes bakgrund och det att hennes pappa är musikproducent haft berörs aldrig, vilket man kan tycka varit en självklarhet i ett program vars tema är att som ung kvinna ha framgång i en bransch som så många slåss om att ta sig in i.

Just detta med att vara ung kvinna i branschen verkar för övrigt vara ett obekvämt ämne för Ronya.

– Det är svårt att tala om utan att det blir feministiskt, konstaterar hon.

Om oönskad uppmärksamhet från män säger hon:

– Jag har mig själv att skylla när jag klär mig som jag klär mig.

Nästa vecka intervjuas Johanna Koljonen som gjort mediekarriär i Sverige.

Hon som inte rodnar sänds i Yle Extrem söndagar kl. 17.00.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.