Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Trasig och folkkär

4 feb , 2013, 20.36 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

I vår uppmärksammar Yle de stora finska schlagersångarna. Huvudprojektet är Yle Teemas tiodelade entimmesdokumentärserie Iskelmä-Suomi som belyser ämnet ur olika synvinklar.

Att översätta finskans ”iskelmä” med ”schlager” kan leda lite fel. Schlager för tanken till något lättsmält, glatt och trallvänligt, en musikstil som numera endast förekommer i Eurovisionsschlagerfestivalen, och knappt ens där. Det som i finskt sammanhang avses med ”iskelmä” är inte sällan mer mollbetonat – den har mera sorg i sig och varför inte också djup – och verkar ha mer gemensamt med countryn än med Eurovision.

Just denna sorgesamma sida tangeras också i det första avsnittet av serien, som handlar om det självförbrännande liv som många av de stora finska schlagersångarna levde. I klarspråk gäller det alkoholmissbruk, vars orsak åtminstone delvis söks i turnélivsstilen. Det är inte bara att kliva av en scen och gå och lägga sig efter en konsert. Man vill gärna fortsätta vistas i det adrenalinrus som man befunnit sig i.

Artister som Olavi Virta, Tapio Rautavaara, Laila Kinnunen, Irwin Goodman, Rauli Badding Somerjoki, Topi Sorsakoski och Kari Tapio både levde och sjöng om denna livsstil, och tesen som programmet driver är att det är just sådana artister som det finska folket tagit till sig. De var personer med en livskamp det var lätt att identifiera sig med. Trots sin stjärnstatus upplevdes de som vanliga personer som det varit lätt att närma sig på dansbanorna, skaka hand med, ge en kram eller bjuda en sup ur flaskan.

Dokumentären är uppbyggd av arkivmaterial och intervjuer med både artister och annat branschfolk. Storheter som fortfarande finns kvar bland oss, som Frederik, Danny och Katri Helena, hör självfallet till de intervjuade.

I temapaketet ingår också en programserie med samma namn i Radio Suomi som i tur och ordning presenterar de olika stjärnorna. Serien sänds på söndagar, med repris tisdagar, och inleddes i går.

Schlager-Finland: Ödets stjärnor sänds i Yle Teema måndagar kl. 21.00, repris torsdagar kl. 17.00 och söndagar kl. 20.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.