Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Livet i ytterskärgården

5 feb , 2013, 11.49 Malin Slotte

 

Två kortfilmer om att leva i ytterskärgården står på programmet på Yle Fem i kväll. Först ut är en schweizisk produktion om en isbrytare som krossar sig genom vintrigt ishav. Joakim Chardonnen heter filmaren som begett sig till åländska Kyrkogårdsö som befolkas av åtta personer släkten Nordberg. Filmen följer femåriga Ida Nordberg till skolan – en resa som går med snöskoter, isbrytare, färja och skoltaxi. Det sägs inte mycket under de 23 minuter som filmen pågår. Så verkar Chardonnen också vara mer intresserad av isflak, isbrytare och vita vinterlandskap än av människor.

Det är väl tänkt att man ska njuta av fotot, men den funktionen uppfyller kvällens andra film av Iina Terho mer övertygande. Här fungerar både fotot och den knapphändiga informationen bättre. Terho är en dokumentärfilmare född 1977 med examen från Konstindustriella högskolan. År 2008 flyttade hon till Jurmo i den åboländska skärgården. Varför förblir oklart, men det framgår att hon upplever det som att hon utvandrat till en främmande kultur.

”När jag hamnade på Jurmo började mitt hjärta sjunga. Mitt hjärta hade hittat hem”, beskriver hon det. Hennes berättarröst ringar in platsen i liknande kargt poetiska formuleringar lika vindpinade som naturen. Hon verkar inte ha någon fast boplats, utan vandrar med sin madrass mellan olika övernattningar. Det är höst och landskapet; havet och klipporna, skiftar i olika nyanser av grått. Det har uppstått ett kamratskap mellan henne och en 85-årig fiskare, Gunnar Andersson. Han tar henne ut på ett höstblåsigt hav för att lära henne fiska strömming. Stämningen genom filmen är melankolisk, att leva här är en livsstil på utdöende.

Om den första filmen tråkar ut en, bjuder den andra på vackra skärgårdsvyer och väcker nyfikenhet på att få veta mer, framför allt om hur det är att leva på denna avskilda plats, särskilt som inflyttad nykomling.

Dok: Kyrkogårdsö sänds i Yle Fem i kväll tisdag kl. 20.00.
Dok: Fiske med Gunnar sänds i Yle Fem i kväll tisdag kl. 20.25.

, , , , , , , ,

En kommentar

  1. Inger Österman skriver:

    Tittade på den första filmen från Kyrkogårdsö och jag instämmer inte riktigt med att den filmen var uttråkande. Enligt mej var den inte det alls utan mycket fin just därför att den framhävde tystnaden men också t.ex. isens och vattnets samspel och de ljud det åstadkom. En finstämd film! Ska nog titta på dagens film också.

Kommenteringen är stängd.