Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Personporträtt

”Herren som jag tjänar”

8 feb , 2013, 23.03 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

I porträttserien Bakom bilden har turen kommit till singer-songwritern Nina Åström. Hon är mest känd för att ha representerat Finland i Eurovision Song Contest år 2000 med låten A Little Bit. Segern togs med viss turbulens, eftersom Åström varken var juryns eller tittarnas favorit. När juryns ville ha Nylon Beat och folket Nightwish blev Nina Åström kompromissen med högst poäng. I efterhand framstår låten som rätt nätt och rar, men det gick som det brukar för Finland också detta år. En 18:e plats av 24 deltagarländer – vilket innebar att Finland inte fick delta nästa år.

Även om Åströms medverkan i ”Melodifestivalen” – som redaktören Benny Törnroos kallar det – avhandlas i programmet, framgår inte just dessa detaljer. Programmet är en fråga–svar-intervju till grå bakgrund med inklippta sekvenser ur PR-material och fängelsekonserter i Ryssland.

Nina Åström är en religiös artist, något som reflekteras i hennes obestridliga utstrålning. Gudstron är något hon ständigt återkommer till och blir temat som löper som en röd tråd genom programmet.

Som tv-program är detta anmärkningsvärt visuellt oambitiöst, om det sedan beror på lättja eller bristande resurser. Med Ulla-Lena Lundberg åkte man i alla fall till Kökar i första avsnittet, även om man inte förmådde ta tillvara miljön. Nina Åström har filmats i nattlig hamnmiljö i några sekunder.

Bakom bilden: Nina Åström sänds i Yle Fem i dag fredag kl. 18.30, repris torsdag kl. 16.55.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.