Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Realityserie

Lejonen återvänder

13 feb , 2013, 22.54 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Den finska versionen av Top Model har blivit en långlivad realityframgång i Nelonen. Det som alla kanske inte minns är att MTV3 först gjorde en typisk inhemsk snällversion av konceptet, som Nelonen sedan plockade upp och producerade troget ursprungsformatet, vilket förstås är hemligheten bakom att serien nu är uppe i fem säsonger.

En liknande bakgrund har kvällens realitypremiär Leijonan luola, ett ursprungligen japanskt format förverkligat i ett flertal länder, bland annat Afghanistan och Saudiarabien. MTV3 gjorde en version redan 2007 under namnet Leijonan kita. Programmet går ut på att företagare och uppfinnare ska försöka sälja in sin affärsidé hos en panel av investerare som tar ställning till om de vill bli medfinansiärer och få procent på vinsten. Trots att serien i MTV3:s version uppfyllde realitygenrens krav på dramatik, blev det inte mer än en säsong. Tills nu då alltså Nelonen åter plockar upp konceptet.

Nelonens version av programmet är i alla fall inte mer spektakulär än MTV3:s var. Det här är ännu en variant på talangrealityserien, där människor med mer eller mindre lyckade affärsidéer söker investerare. Investerarna – Oskari Lehtonen, Anne Berner, Jorma Terentjeff, Ari Lahti och Riku Asikainen – grillar med kritiska frågor, och motiverar varför de inte är beredda att satsa. Ja, det är ett nålsöga, oftast blir det kalla handen. I motsats till MTV3:s version hamnar investerarna åtminstone inte i premiäravsnittet i konflikt med varandra, och de aspirerande företagarna verkar alla seriösa och stå med fötterna på jorden. Många är nervösa och uppenbart ovana att sälja in sig på detta sätt.

Förra gången serien gjordes, 2007, var det få av projekten som i slutändan fick en fortsättning, även om man kunde få ett annat intryck av tv-programmet.

Lejongrottan sänds i Nelonen onsdagar kl. 20.00, repris lördagar kl. 20.00, måndagar kl. 17.30 och Jim lördag 21.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.