Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Vårt härliga språk

14 feb , 2013, 23.04 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Stephen Fry är en brittisk skådespelare som allt mer verkar ha gått från skådespeleri till journalistiskt arbete som tv-presentatör. Till hans mest kända roller hör den som betjänt i nittiotalskomediserien Jeeves and Wooster. På senare år har han gjort dokumentärserier om sin manodepressivitet och om hiv och aids. År 2011 både skrev och programledde han dokumentärserien Fry’s Planet Word i fem delar på BBC. I den utforskar den bildade, belevade och lågmält sympatiska gentlemannen vårt mänskliga språk.

Första avsnittet Babel är ett introduktionsavsnitt som koncentrerar sig på språkets uppkomst. Vi får lära oss att människan är den enda arten som kommunicerar via språk. Även om man lyckats lära apor att använda tecken, kommunicerar de inte på samma sätt som människan genom att utbyta information, utan använder språket för att få något de vill ha. Barn i alla kulturer i världen går igenom samma språkutveckling och lär sig tala vid ungefär två års ålder. Det finns exempel på barn som växt upp utan kontakt med människor och aldrig lärt sig tala som vuxna. Det tyder på att vår förmåga att tala inte nödvändigtvis sitter i generna, utan kanske måste läras in genom efterapning innan en viss ålder.

Avsnittet avrundas med ett besök i det närmaste vi kommer Babels torn i dag, FN-skyskrapan i New York. När Fry frågar en tolk om det inte är kontraproduktivt och opraktiskt med en värld med alla dessa språk är henens svar att språklig mångfald berikar.

– Det är vackert, på samma sätt som det är vackert att det inte bara finns en sorts katt i världen utan många olika sorter.

De följande avsnitten förefaller vara ännu intressantare än det första. Näst avsnitt har temat identitet, och tar upp fenomen som dialekt, flerspråkighet och utdöende språk. Avsnitt tre handlar om slang och svordomar och fjärde avsnittet om det skrivna språket. Serien avslutande del handlar om historieberättande och språk som litteratur.

Vetenskap: Ordens planet sänds i Yle Teema torsdagar kl. 21.00, repris lördagar kl. 16.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.