Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Diskussion,Intervju,Programserie

Män och kvinnor

15 feb , 2013, 19.37 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

På de sociala medierna var det häromdagen någon som frågade sig vad nästa gate efter Kakkagate och Kristagate/Kaktusgate kommer att vara? Ett förslag i all stillsamhet kunde vara kvällens seriestart Totuus rakkaudesta. Eller så inte. Att anlägga biologistiska perspektiv på manligt och kvinnligt brukar inte vara något att problematisera i Finland. Men det kanske borde vara det i högre grad?

Serien i hela 16 delar är en finsk version av australiska Agony Aunts/Uncles. Ett par dussin kändisar av båda könen, inte bara heterosexuella, uttalar sig om manligt, kvinnligt och parförhållanden. Serien säger sig vilja förmedla tankar som vanligen bara uttrycks under bastukvällar. Den beskriver sig som en ”delikat inkorrekt, bekännande och berörande programserie om människorelationer”.

Första avsnittet handlar om vad man söker i en partner. Få går på egenskaper som har med utseende att göra, och det blir mer svävande hur drömkvinnan är. Beträffande män blir bilden tydligare och mynnar ut i ett slags alfahanneideal. Det resonemangen egentligen rör sig kring är den konkurrens och de hierarkier som styr sexualiteten och fortplantningen. Det är förvisso sådant som sällan sägs rent ut, kanske för att det inte är så hoppfullt att tänka på.

Träffande känns detta onekligen ofta, i all sin skavande krasshet. Få verkar ändå ha för avsikt att provocera – Tuomas Enbuske med sina ägglossningsteorier framstår som ett undantag.

Sanningen om kärleken sänds i TV1 fredagar kl. 20.00, repris lördagar kl. 12.30.

, , , , , ,

Kommenteringen är stängd.