Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Grannarna grälar

18 feb , 2013, 19.42 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

För tio år sedan började det i ett husbolag i Ylöjärvi flytta in invånare födda på andra ställen i världen än Finland. Det här ledde snart till en konflikt mellan infödda finländare och invandrare.

Tuija Halttunen valde att fokusera på problemen i just detta husbolag när hon skulle göra en dokumentär om grannkonflikter. Huvudpersonen är husbolagets ordförande Pekka, en pensionerad lyftkransförare, som lunkar runt i trapphus och allmänna utrymmen och håller uppsikt över vad som sker på gården. Han har en hel del synpunkter på hur de nya invånarna följer husbolagets regler om snygghet och ordning, och kan tas för en godmodig mysgubbe. Men bilden förändras i en handvändning då han konfronterar en misstänkt regelbrytare och förvandlas till ett åskmoln av hopdragen aggression.

Grannkonflikter kan vara rena varbölderna, där parterna helt gått i lås, och illvilligt ägnar tillvaron åt att förstöra för varandra – det har vi sett i realityversioner om ämnet. Kvällens dokumentär är hoppingivande på det sättet att man försöker mötas och förhandla, framför allt prata med varandra. Möjligen är konflikten värre i verkligheten än vad som dokumenterats.

Den något för långa dokumentären är inspelad under ett år – från sommar till sommar. Det mesta utspelar sig på gården sommartid, och i många av scenerna sitter man och försöker kommunicera med de knaggliga språkredskap man har.

Att koncentrera sig på det finska perspektivet i konflikten är säkert medvetet. Ändå kan man sakna att se saken ur invandrarnas perspektiv. De tillfrågas aldrig om hur de ser på detta med grannskap och den finska synen på regler och ordning. Å andra sidan blir kanske dokumentären med denna vinkling självrannsakande. Man ser sina egna kulturella särdrag tydligare.

I dokumentären är inga av språken som talas översatta, med motiveringen att ”här är alla språk jämlika” för att tittaren ska uppleva situationen på samma sätt som personerna i dokumentären. En eufemism för att man inte gjort sig besväret att översätta?

Dokumentärprojekt: Grannarna sänds i TV1 i kväll måndag kl. 21.30, repris lördag kl. 13.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.