Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Hemlös mirakelhjälte

20 feb , 2013, 23.54 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

I USA är kampen om tittarna hård mellan tv-serierna. Helt hyfsade serier läggs ner på löpande band efter en säsong, på grund av att tittarsiffrorna inte är tillräckliga. En serie som verkar ha lyckats hävda sig i konkurrensen är kriminalthrillern Person of Interest (CBS 2011–), av allt att döma en publikframgång mer än en kritikerdito.

Man kan spekulera om orsakerna till att just den här serien har nått fram – kvalitetsmässigt är det här nämligen allt annat än märkvärdigt. Kanske kan det ha att göra med att den utspelar sig i New York och tangerar det nationella traumat 9/11.

Huvudperson är John Reese (Jim Caviezel), en tidigare militär och CIA-officer som alla tror är död, men lever som hemlös efter en personlig tragedi. När han hamnar i slagsmål på tunnelbanan anar datageniet Harold Finch (Michael Emerson) hans bakgrund, och söker upp honom eftersom han anser att de behöver varandra. Finch har nämligen skapat en maskin som förmår sammanställa all datainformation som man får in via olika bevakningssystem. Staten använder apparaten för att ta hand om de stora fiskarna, det vill säga terroristerna. Men apparaten fångar också in en mängd andra brott som inte har första prioritet. Finch, som själv lever under falsk identitet, behöver nu någon som kan förhindra att dessa brottsplaner förverkligas. Där har Finch ett uppdrag för Reese, som han anser behöver ett jobb för att komma på fötter igen.

Vi har alltså en huvudperson som blivit så knäckt i livet att han hamnat på gatan. Efter att han klädsamt nödbedd sprattla emot en stund går han igenom en mirakulös snabbmetamorfos, från skitig skäggig hemlös till renrakad högpresterande brottsbekämpare med uppenbart kvinnotycke. Han lyckas med vapen riktat mot tinningen ta sig ur den ena omöjliga knipan efter den andra. En sann hjälte med andra ord, och en psykologiskt föga trovärdig sådan.

Person of Interest sänds i MTV3 onsdagar kl. 21.00, repris Sub söndagar kl. 23.50.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.