Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dramaserie

Barnmorskan kommer

22 feb , 2013, 18.12 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Kvällens seriestart Call the Midwife (BBC 2012–) är en publiksuccé vars tittarsiffror för enskilda avsnitt till och med överskridit Downton Abbeys. Premiäravsnitten hade de högsta tittarsiffrorna för en ny dramaserie på BBC One på tio år.

Det rör sig om en välgjord dramatisering av barnmorskan Jennifer Worths självbiografiska bestseller om hur det var att arbeta som barnmorska i Londons fattiga arbetarkvarter i slutet av femtiotalet. Boken kom på svenska i somras.

Jessica Raine spelar Jenny Lee, en ung medelklasskvinna som hade kunnat bli ”modell, flygvärdinna eller pianist” men i stället skippar glamouren för att bli barnmorska med östra Londons hamnkvarter som arbetsfält. I seriens början saknar hon både erfarenhet av sitt yrke och av de förhållanden hon kommer att arbeta i, för att inte tala om den passion som alstrar nytt liv. Det privatsjukhus hon tror sig ska börja arbeta på visar sig vara ett nunnekloster.

Boken lär inte spara på de naturalistiska skildringarna, men trots att serien hämtar en stor del av sin dramatik ur något så kroppsligt som förlossningar och graviditeter i fattiga förhållanden, är det ändå något hoppfult, närmast feelgoodaktigt över hur den hanterar sitt ämne liv och död – och där ligger kanske också förklaringen till seriens popularitet? Trots fattigdomen handlar det heller inte bara om misär och elände. De stora familjerna med sina många barn framställs också som närmast trivsamt myllrande. Första avsnittet blir en sorts hyllning till kvinnokroppens kraft och instinkter i form av en kvinna som överraskande osliten väntar sitt 25:e barn. Man kan inte låta bli att notera att poängen här inte är bristen på preventivmedel. Antalet barn i familjen framhävs inte som ett problem, i stället ligger fokus på det kärleksfulla bandet mellan make och hustru.

– Här kommer barn att födas på löpande band tills någon kommer på ett sätt att förhindra det, säger en nunna i första avsnittet, som om kondomen ännu inte var uppfunnen.

Det ska bli intressant att se hur serien i fortsättningen hanterar ämnen som preventivmedel och abort, frågor som rimligtvis inte går att undvika i sammanhanget.

Barnmorskan i East End sänds i TV1 fredag kl. 19.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.