Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Palestina och Israel

25 feb , 2013, 18.17 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

I natt delades årets Oscarstatyetter ut, och bland de nominerade i dokumentärfilmsklassen fanns Emad Burnats och Guy Davidis 5 broken cameras som visas i Yle i kväll (statyetten gick gissningsvis till svensken Malik Bendjellouls musikerdokumentär Searching for Sugar Man). Det är fråga om en beklämmande ögonvittnesskildring från oroligheterna i den palestinska byn Bil’in på Västbanken.

Emad Burnat, som mestadels stått bakom kameran, är en palestinsk bonde som skaffar en kamera när hans yngsta son föds 2005. Parallellt med att han dokumenterar sonens uppväxt, filmar han vad som händer i byn, hur det är att leva på en plats där en av världens mest infekterade konflikter pågår. Samma år som den yngsta sonen föds uppför israelerna ett högt gallerstaket mellan byn och de israeliska bostadsområdena som kryper allt närmare. Byborna förlorar därmed tillgången till en del av sina marker. Det uppstår en motståndsrörelse som en gång i veckan marscherar till barriären för att protestera framför beväpnade israeliska soldater.

Att filma händelserna i byn är ett högst riskabelt företag. Det inser man bara av att se bilderna av oroligheterna, när det smäller överallt, och människor med jämna mellanrum blir träffade. Det blir också filmaren – fem kameror förstörs under de fem år Emad Burnat filmar dokumentären.

Det är skrämmande och upprörande att bevittna – människor springer till synes obeväpnade omkring medan skotten smattrar, konfronterar upprört soldaterna som ibland är passiva, ibland tar till maktmedel – ibland verkar kameran dokumentera rena övergreppen. Varför arresteras männen i byn på löpande band? Är det bara soldaterna som står för skottlossningen? Med reservation för att kanske inte hela bilden framträder, är det svårt att inte se en maktobalans mellan byborna och soldaterna.

Dokumentärens andre upphovsman Guy Davidi är israel, och dokumentären har också fått israelisk finansiering.

Dokumentärprojekt: Fem förstörda kameror sänds i TV1 i kväll måndag kl. 21.30.

, , , , , , , ,

3 kommentarer

 1. Ulla Holmberg skriver:

  Tittade i går kväll på dokumentären ”5 broken cameras”, men blev besviken då den finska textningen bestod i några halva satser eller lösryckta ord här och där. Vad kan detta bero på? Man borde ha haft kunskaper i arabiska, vilket jag inte har. Hoppas textningen är fullständig om jag ser dokumentären på Arenan, den ska tydligen gå att se i 30 dagar där.
  – Det var faktiskt tack vare notisen i gårdagens Hbl som jag kom att se filmen. Jag ser annars ytterst sällan annat än nyheter på TV, men är intresserad av Israel-Palestina-problematiken.
  Hälsningar
  Ulla Holmberg, Närpes

 2. Malin Slotte skriver:

  Det var märkligt. Jag förhandssåg den också textad men reagerade inte på att något var märkligt. Kanske de hade någon form av tekniskt problem med textningen då den sändes.

 3. anders wikström skriver:

  Vad arg,och maktlös man känner sig när man ser ockupationsmaktens framfart.Förvånar en inte att hatet växer bland palestinierna.
  En tänkvärd och avslöjande film.

Kommenteringen är stängd.