Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Offret skriker sällan

28 feb , 2013, 18.59 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

15-åriga ”Sara” gick på en fest och drack sig full för första gången i sitt liv. Hon började må illa och pojken hon var kär i tog hand om henne när hon spydde på toaletten. Efteråt gick de in i ett sovrum där de hade sex. Senare kommer hans kamrater in och har också sex med henne. Sara vill inte, men kommer sig inte för att säga nej.

Efteråt försöker hon glömma det som hänt, men bilder av det som skedde sprids på skolan och alla, också hennes kamrater, tar avstånd från Sara. För kamraterna är hon en äcklig hora, och det blir också hennes självbild som hon börjar bekräfta.

SVT-dokumentären Ingen riktig våldtäkt? från 2012 tar upp sexuella övergrepp mellan ungdomar ur en i dag drygt 20-årig flickas perspektiv. Den sätter fingret på den komplicerade gråzonen mellan övertalning och övergrepp. Förutom att Sara själv berättar anonymt innehåller dokumentären intervjuer med tonåringar och experter som har erfarenhet av ungdomar och sexuella övergrepp.

Det är hårt att bli vuxen. Alkohol och sex är medel som stärker ens status i gruppen, men flickan har som bekant en svårare balansgång än pojken. Hon ska ha sex, men inte med för många, då får hon dåligt rykte.

Ungdomarnas uttalande i dokumentären uttrycker både en medvetenhet och omedvetenhet om denna dubbelmoral. De både ser mekanismerna och är underordnade dem. I slutändan påläggs flickan ändå ansvaret. Många betonar vikten av att säga ifrån om man inte är med på något, och det är här som dokumentären gör sin viktigaste poäng och levererar kunskap som kanske inte är så känd. Det är nämligen ovanligt att våldtäktsoffer slåss och skriker, berättar experterna. Många som utsätts för en så traumatiserande och ofta överraskande händelse som ett sexuellt övergrepp reagerar genom att bli tysta och passiva.

Dokumentärens sena sändningstid signalerar att detta är ett lågprioriterat utfyllnadsprogram, att ämnet inte är så viktigt. Artisten Robyn är programmets berättarröst.

Ingen riktig våldtäkt? sänds i TV2 i kväll torsdag kl. 22.55.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.