Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Talkshow

Bettina på tre språk

4 mar , 2013, 19.56 Malin Slotte

 

YouTube Preview Image

Vad är nytt med din nya talkshow, Bettina Sågbom?

Alla talkshower är redan gjorda, det finns inget som är nydanande. Jag vill få till stånd intressanta möten mellan gäster som talar olika språk. Fortfarande är det svenska språket viktigt i programmet, men språket får inte vara ett hinder för att hitta intressanta kombinationer av gäster. Därför talas det i det här programmet också finska och engelska. Vi finlandssvenskar är vana att blanda språk, jag har gjort det i hela mitt liv. Det här gick inte att göra tidigare med Yles dåvarande policy, då fick inte artister ens sjunga på finska, vilket var ganska klaustrofobiskt, Finland är ju ändå ett tvåspråkigt land. För att lättare få gästerna att samtala med varandra har vi möblerat om så att de sitter mitt emot varandra i stället för på rad.

Vem är din drömgäst?

Fick jag Zlatan Ibrahimovic som gäst skulle jag bli så lycklig att jag inte fick fram ett ord. Bland dem det är realistiskt att få som gäst är författaren John Irving en drömgäst. Han är på väg till Finland och vi bearbetar hans agent stenhårt just nu. Jag blir bittert besviken om det inte lyckas. En annan jag hoppas på är USA:s Finlandsambassadör Bruce J. Oreck.

Vilken intervju kommer du aldrig att glömma?

Varje gång jag har haft fördelen att intervjua Jörn Donner har det varit underbart. Många är rädda för honom, men mig får han att jobba hårdare. Hjallis Harkimo är också en trevlig person, inte alls så snäsig som man kanske kan tro. Body Shops Anita Roddick var ljuvlig. Hon spelade inte teater alls. Hon var mycket liten och världens vänligaste, samtidigt som hon ingav grym respekt.

Vilka är dina bästa intervjutips?

Att lyssna. Det är viktigt att ställa öppna frågor, och där gör jag själv fel ibland. Jag blir själv ofta intervjuad och har träffat gamla garvade journalister som inte är bra intervjuare för de pratar själva hela tiden.

Vilka är dina styrkor och svagheter som programvärd?

Jag borde oftare ta in personer som inte har samma livssyn som jag. De bästa intervjuerna jag har gjort är då det funnits ett motstånd. Frågorna blir bättre då och jag blir fräck på ett sätt jag vet att jag är bra på. Det blir lätt för mysigt med personer som du tycker är väldigt sympatiska. En intervju som fortfarande håller är den med plastikkirurgen Rolf Nordström. Honom frågade jag hurdana bröst han själv föredrar.

Bettina sänds i Yle Fem måndagar kl. 21.00, repris lördagar kl. 15.45.

, , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Bruce Oreck borde inte vara så svårflirtad. Har på känn att Bettina vill bli Finlands svar på Skavlan, men jag hoppas hon också tycker att gäster som inte är superduperstjärnor kan vara bra nog.

 2. jocke skriver:

  Det måste ju finnas många andra duktiga programledare än Bettina, dags att förnya konceptet, obegripligt att ha samma programledare år efter år…

 3. Uppretadejocke skriver:

  Bettina är en utmärkt programledare. Varför stör det jocke att hon sköter det där jobbet? Vaddå år efter år? En vacker dag slutar hon och Jocke kan börja reta upp sig på någon annan. :)

 4. Viking Nyholm skriver:

  Hej! Det var kul,att följa med de nya reglerna med svenska, finska och engelska. Det är litet som Skavlan. Textningen i varje hemma hos mig var det litet problem med. När Ni pratade svenska kom texting på finska. Men när Ni talade finska var jag tvungen, att ställa in textning till svenska. Engelskans texting gick bra. Det här är ett litet problem i en tvåspråkig familj. I Skavlan kommer det svenska text när man pratar Norska och engelska.
  Är det här ett tekniskt problem i Finland?

 5. innisten.bock@gmail.com skriver:

  Bettina är bra men jag tycker hon ska ha sina shower enbart på svenska. Det ska va hennes grej!
  Andra får sköta på finska och engelska.

Kommenteringen är stängd.