Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Kriminalserie

Vem tar silket?

15 mar , 2013, 18.09 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Queen’s Counsel är en titel som bara föräras de yppersta brittiska juristerna. Utmärkelsen symboliseras av att denna elit bär mantlar av silke i rättssalen. Ambitionen att bli en av dessa har försvarsadvokaten, Martha Costello (Maxine Peake) i det brittiska rättegångsdramat Silk (BBC 2011–).

Ensamstående, rökande Martha framstår som både skir och tuff, och hennes liv verkar helt upptas av juristyrket, som att döma av första avsnittet inte utmålas som särskilt glamoröst. Snarare anlägger serien en kritisk blick på branschen. Martha tar sig an de fattigas och utsattas fall – och mycket kretsar kring frågor om rättssäkerhet och etik. För Martha finns bara ett rättesnöre: oskyldig tills motsatsen bevisats, och även om tiden ofta är alltför knapp för att hon ska hinna sätta sig in i fallen ordentligt gör hon sitt yttersta för klienten. I första avsnittet hånas hon för sina korkade frågor, men det finns förstås en strategi bakom att hon undrar över det till synes obefogade.

Det är som det brukar i dylika serier med andra ord, och gillar man genren verkar det lovande. Martha är både välcastad och lagom fyrkantig för att vara intressant. Hon behöver en sidekick för att bli begripligare för tittaren, och det får hon i sin undersköna unga praktikant Nick Slade (Tom Hughes) som hon introducerar i yrket. Vid sidan av alla fall som avhandlas per avsnitt, bildar konkurrensen med kollegan Clive Reader (Rupert Penry-Jones) en längre berättarbåge. Clive vill också hänga silke över axlarna, men bara en av dem kan få titeln. Han har en ung kvinnlig praktikant (Natalie Dormer).

Seriens skapare Peter Moffat har själv juristbakgrund, och han har sagt att hans ambition är att skildra denna värld som den verkligen är. Silk är det tredje juristdramat han skrivit, de två tidigare är North Square (Channel 4 2000) och Criminal Justice (BBC 2008).

Lagens mantel sänds i TV2 fredagar kl. 22.05.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.