Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär,Realityserie

Grabbar, bärs och bilar

25 mar , 2013, 19.54 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Public service ska göra program för och om alla. Den tiodelade dokumentärserien Latela kan ses ett försök att fånga upp en grupp tittare som inte skildras på egna villkor så ofta på tv – och som eventuellt föredrar helt andra program än Yles snällreality.

Den handlar om ett kompisgänga unga män i Tammerforstrakten som har bilar som hobby. De har ett gemensamt garage kallat Latela, och i serien tävlar garagets seniorer mot juniorerna. Tävlingen gäller att för en viss summa pengar skaffa en bil och rusta upp den på trettio dagar.

Även om det som skildras indirekt handlar om kön och klass, ligger åtminstone tyngdpunkten i första avsnittet på bilmekandet och tävlingen. Problemet är att tävlingsmomentet här inte är tillräckligt för att berätta en intressant historia. Det som borde vara enbart något att hänga upp strukturen kring blir i stället hela grejen. Det handlar alltför lite om vilka männen är som personer och deras relationer.

Ur dessa mustigt maskulina typer borde det ha gått att få ut mer. Tveksamt är också att man på sina ställen lagt in ett sippt censurpip för att sila snacket – förståeligt om det gäller namn på personer som inte är med i serien, bara fånigt om det är för att täcka grovt språk. Vad gäller alkoholbruket lär seriens unga målgrupp ha sett betydligt mer vågat – och verklighetstroget – skildrat festande i andra realityserier.

Hoppas flickvännerna får en större roll i senare avsnitt, för här antyds ett frö till konflikt – och en möjlighet att komplicera denna typ av manlig vänskapskultur.

– Det går ofta så att om någons brud inte trivs i vårt gäng så måste killen välja polarna eller bruden. Och hittills har bruden aldrig någonsin avgått med segern, säger en av personerna i första avsnittet.

Man vill veta mer om exakt just det. Och man vill se vad som händer när någon för första gången gör just det valet.

Latela sänds i TV2 måndag till torsdag kl. 19.30, repris kl. 23.15, nästa dag kl. 16.00 och lördagar kl. 15.15.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.