Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Programserie,Realityserie

Jorden runt på 30 min.

27 mar , 2013, 20.02 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

För något år sedan fanns det ett upprop i finlandssvenska medier om att unga personer som står i beråd att flytta utomlands sökes som korrespondenter till en ny tv-serie. Efter att fyrtio personer gallrats ner till åtta står nu serien Mitt nya land klar. Seriens nio avsnitt tar oss, under ledning av de här personerna, med från Ohio i USA, till Peking i Kina. Bakom serien står Joakim Haldin, som tidigare bland annat producerat flera säsonger av budgetreseserien På luffen för FST.

Anslaget är den klämmiga realityseriens, där Joakim Haldins lena berättarstämma bjuder in tittaren. Första avsnittet är ett presentationsavsnitt där vi får bekanta oss med de åtta korrespondenterna i åldern 19 till 28 år hemma i Finland. Många av dem flyttar utomlands för att studera, andra för att jobba ideellt eller av personliga skäl.

Avsnitten har ett löst tema som egentligen inte tillför dem så mycket stadga. Här finns ingen röd berättartråd, det vill säga serien följer inte sina korrespondenters anpassning till den nya kulturen. I stället fungerar personerna som just korrespondenter; ibland iklär de sig rollen som nyhetskorrespondenter i inslag som skulle platsa i en nyhetssändning, ibland stiger de in i en mer personlig programledarroll då de själva är med och upplever det som inslaget handlar om. Rent allmänt fungerar det senare greppet bättre. Det är också något som programtiteln utlovar, ett personligt grepp på det nya landet. Det intressantaste i serien är inte de lokalinvånare som intervjuas, utan att höra korrespondenterna själva berätta om platsen de bor på. Det hade det fått vara mer av.

Detta kunde ha varit en serie där man satt en kamera i handen på korrespondenterna och låtit dem föra videodagbok. Lite som i Avas Iholla – ett inte alls dumt grepp för övrigt. I stället har Joakim Haldin varit på plats i länderna och filmat, vilket innebär att det serien eventuellt förlorat i personlighet vinner den på i visuell proffsighet.

Mitt nya land sänds i Yle Fem onsdagar kl. 20.00, repris lördagar kl. 14.25.

, , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.