Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Underhållning

Gardell med extra allt

29 mar , 2013, 00.02 Malin Slotte

 
YouTube Preview Image

Du har aldrig sett något liknande!

Med den formuleringen försöker SVT sälja in långfredagens helkvällssatsning med Jonas Gardell. Den nästan sönderkramat folkkära komikern har liksom artisterna Lena Philipsson och Jill Johnson vardera fått nittio minuter till sitt förfogande på bästa sändningstid i vår.

Problemet med Gardells show, något av en best of-samling och sammanfattning av hans karriär, är just det. Att man sett det förr. Att inget är nytt – jo, en låt men den var bortklippt ur pressmaterialet så där sitter vi i spänning. Han varvar monologer och ståuppnummer med showlåtar från sina föreställningar. Vad gäller snacket har nog många sett det mesta antingen live på scen eller på tv – Gardells ståuppshower brukar i något skede tv-sändas. Han tacklade också intervjuerna han gav inför sin romantrilogi Torka aldrig tårar utan handskar som en monolog som han drog för varje journalist. Det som var drabbande de första gångerna nöttes ner av upprepningen, och att han berättar samma sak även i kväll blir bara för mycket.

Även om här finns ståuppinslag saknas ståuppföreställningens förtätade stämning. Gardell verkar ha satsat mer på sången och shownumren än pratet. Resultatet är ett färgglatt och glittrande fredagsunderhållningsspektakel med gospelklämmiga och känslosamma låtar som tar parti för den annorlunda och utstötte – ett buskap som inte riktigt vill träffa i den här inramningen. Det är en show med regnbågsflaggor och ”Göteborgs snyggaste transor” på scen och maken Mark i publiken. Gardell sjunger hellre än bra, något han kompenserar med känsla och innerlighet och en nästan skamlös njutning av att stå i centrum. De starka gästframträdandena av artisterna Helen Sjöholm, Ulrik Munther, Sarah Dawn Finer och Gertrud Stenung smälter bra in i helheten. Avslutningsnumret Mitt enda liv ur tv-serien Torka aldrig tårar utan handskar är som sig bör höjdpunkten – en exploderande showkaramell med över åttio personer på scenen.

En helkväll med Jonas Gardell sänds i SVT/Yle Fem i kväll fredag kl. 21.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.