Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Dokumentär

Gazas första formelbil

2 apr , 2013, 14.45 Malin Slotte

 

Johan Erikssons tajt berättade dokumentär Vägen till Silverstone är en klassisk historia om att försöka nå ett mål genom att övervinna olika hinder på resan. Det handlar om mindervärdeskomplex och underdogens behov av revansch. Om att genomföra något till synes omöjligt, och samtidigt lära sig något om sig själv på vägen.

Redan från ruta ett i filmen är det problem. De unga ingenjörsstudenterna är nervösa när de ska testköra bilen för första gången på en presskonferens som de sammankallat för att presentera Gazas första formelracerbil. På ett och ett halvt år har de lyckats konstruera bilen trots att delarna de försökt importera från utlandet inte kommit fram. I stället har de plockat ihop bilen av det som funnits till hands: bildelar och skrot.

Därefter börjar den omständliga resan till tävlingen Formula Student i Silverstone, England, en resa som i sig innehåller hinder – det är inte bara att resa från Gaza till England. Och det sker heller inte utan att någon i gruppen fastnar i byråkratins småmaskiga nät när de ska ta sig över gränsen till Egypten, för att från Kairo flyga till London. Det är första gången de är utomlands, än mindre har de någonsin flugit. Redan i Egypten tappar de hakan och i England blir kulturkrocken total.

I tävlingen deltar bilingenjörer från tekniska högskolor i hela världen. En klass i tävlingen gäller utformningen av bilarna och domarna är hjälpsamma och rådgivande. När palestinierna bevittnar konkurrenternas teknologi och professionalism blir de helt nedslagna. Men gruppens ledare Ghassan Abu-Orf är inte bara doktor på teknik, han är också den som piskar dem med sin ordsvada när de är lata, och peppar deras självförtroende när de vill ge upp. Hans budskap är att de ska vara stolta över att de kommit så här långt med tanke på vilka omständigheter de kommer ifrån. I Gaza finns inte ens fabriker.

Dok: Vägen till Silverstone sänds i Yle Fem i kväll tisdag kl. 20.00.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.