Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Speciella platser

4 apr , 2013, 21.09 Malin Slotte

 

Om platsers betydelse handlar Anna Bloms och Ville Tanttus kontemplativa och naturpoetiska Seportage. Fem personer visar platser som är viktiga för dem och berättar varför. Det leder dem in på avgörande minnen i livet.

Alla fem har valt platser i naturen – vid vatten eller bland träd. Kisu Granfelt, Maria Horelli-Rosenlew och Martin Tillman tar oss alla till ett hav där vågorna flödar in mot strandens klippor och stenar. Horelli-Rosenlew sitter på den strand där hennes man friade till henne för 26 år sedan. Minnena går tillbaka till den romantiskt lagda farmodern som gladde sig så och vars egna kärleksbrev finns bevarade. Fiskaren Martin Tillman älskar havet trots att det tagit hans egen son ifrån honom.

Havet är förstås en klassiker, men också ett träd kan vara något alldeles speciellt. Det är den uråldriga väldiga björken hemma på gården för Erik Sjöblom i Dalsbruk. Han talar om den med en innerlighet som inte är flum utan uppriktig vördnad för ett mäktigt exemplar i naturen.

Av konstnären Carolus Enckells barndomshem i Sunnanå finns bara yttertrappan kvar. Han strövar runt i den susande skogen och berättar om alla barndomsminnen som träder fram.

Det är när de medverkande går ner på en konkret och personlig nivå som det är intressantast. En del hade fått styras mer i den riktningen.

Seportaget: Min plats på jorden sänds i Yle Fem i dag torsdag kl. 21.00, repris lördag kl. 15.15.

, , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.