Malin Slotte zappar mellan kanalerna

Reportage

Två dygns väntan

5 apr , 2013, 21.16 Malin Slotte

 

Den 28 februari kom den historiska nyheten; påven Benedictus XVI har avgått. Nu stod den katolska kyrkan åter inför att utse en ny högste ledare, vilket traditionellt sker genom den så kallade konklaven då kardinalerna stänger in sig i Sixtinska kapellet för att inte komma ut innan enighet nåtts.

Världen följer detta med intresse, och på Petersplatsen i Vatikanen samlas katoliker från hela världen i väntan på den vita röken som signalerar att en ny påve utsetts. Yleredaktören Peter Lüttge, själv katolik, åkte ner till Rom med en kamera för att dokumentera detta ögonblick.

Programmet är snabbt och enkelt gjort av enmannafilmteamet Lüttge och påminner mest om ett långt nyhetsinslag som fångar stämningarna på plats, utan att gå djupare in på påveämbetet och dess traditioner och ritualer. Med tanke på detta och hur snabbt aktualitetsvärdet tenderar att falna hade programmet kunnat sändas ännu tidigare.

Lüttge pratar med katoliker, de flesta av dem på Petersplatsen. Många av dem är präster, och precis alla som får uttala sig är män, vilket är ett onödigt omodernt, tråkigt och ensidigt sätt att göra journalistik. En del träffar rätt när de gissar att valet denna gång ska falla på någon utanför Europa vars engagemang brinner för de fattiga.

Också finlandssvenske Anders Hamberg, som studerar till katolsk präst, är på Petersplatsen när den nye påven Franciskus från Buenos Aires i Argentina stiger ut inför folkmassorna för att presentera sig. Lüttge träffar Hamberg först nästa dag. Varje gång medierna tar upp katolicismen behöver det inte handla om sexualitet, men Hamberg för själv ämnet på tal när han på slutet nämner konspirationsteorier om en ”homosexuell maffia” som har inflytande inom kurian och har utövat utpressning, och att valet av Franciskus skulle vara en sorts reaktion mot detta. Då är vi där igen alltså, men ofrånkomligt väcker uttalandet nyfikenhet på vad som pågår i Vatikanens kulisser.

Konklaven sänds i Yle Fem i kväll fredag kl. 20.30, repris måndag kl. 16.50.

, , , , , , , , ,

Kommenteringen är stängd.